
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Cukinia
Pochodzi z Włoch.
Nazwa pochodzi z języka włoskiego "zucchina", znaczy mała dynia. Pochodzi właśnie z Włoch. Znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w Polsce.
Cukinia podobnie jak dynia zawiera dużo witaminy C oraz innych: C, PP i B1. Jest to jedno z niewielu warzyw, które nie wchłania metali ciężkich. Jest lekkostrawna. Ma właściwości odkwaszające.
Jest łagodna w smaku.
Można ją podawać nawet półrocznym maluchom. Z niej powstaje wyborne leczo. Pyszne i proste danie to cukinia w cieście naleśnikowym z tymiankiem i czosnkiem. Jest świetna do faszerowania mięsem mielonym i zapiekania. Z niej można zrobic placki. Wyborna jest też kiszona cukinia.
Gdzie kupić?
Kupujemy ją od czerwca do końca października. Cena na kilo nie przekracza 4 zł. Warzywo ma być zielone, bez pomarszczonej skórki. Owoc ma być twardy. W lodówce wytrzymuje tydzień.
Polecamy:
Gospodarstwo Ekologiczne Sątyrz Jolanta i Piotr Woźniccy, Sątyrz Pierwszy, Chociwel
-
(CC BY-ND 2.0/JcTrickY/www.flickr.com)

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
