W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

10/10/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Cukinia

Pochodzi z Włoch.

Nazwa pochodzi z języka włoskiego "zucchina", znaczy mała dynia. Pochodzi właśnie z Włoch. Znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w Polsce.

Cukinia podobnie jak dynia zawiera dużo witaminy C oraz innych: C, PP i B1. Jest to jedno z niewielu warzyw, które nie wchłania metali ciężkich. Jest lekkostrawna. Ma właściwości odkwaszające.

Jest łagodna w smaku.

Można ją podawać nawet półrocznym maluchom. Z niej powstaje wyborne leczo. Pyszne i proste danie to cukinia w cieście naleśnikowym z tymiankiem i czosnkiem. Jest świetna do faszerowania mięsem mielonym i zapiekania. Z niej można zrobic placki. Wyborna jest też kiszona cukinia.

 Gdzie kupić?

Kupujemy ją od czerwca do końca października. Cena na kilo nie przekracza 4 zł. Warzywo ma być zielone, bez pomarszczonej skórki. Owoc ma być twardy. W lodówce wytrzymuje tydzień.

Polecamy:

Gospodarstwo Ekologiczne Sątyrz Jolanta i Piotr Woźniccy, Sątyrz Pierwszy, Chociwel

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot