W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

28/11/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Burak ćwikłowy

Wielki nieodkryty potencjał

Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Popularnością cieszą się burgery,w których pieczone buraki zastępują wołowinę. Coraz częściej w menu wielu restauracji pojawia się zupa krem z buraczków. Najbardziej popularne są jednak w grudniu, bo bez buraków ćwikłowych nie ugotujemy barszczu z uszkami, bez którego nieodbędzie się żadna Wigilia.


W słodkiej glazurze


Buraki mają smak lekko ziemisty. By go zrównoważyć, warto podać je w słodkim sosie. Przepis jest bardzo prosty. Warto o nim pamiętać nawet przy innej okazji, bo świetnie pasuje też do marchewki czy rzepy. Przygotowuje się go dosłownie w kwadrans:

2 łyżki soku pomarańczowego
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzu

Składniki wymieszać na patelni, gotować na średnim ogniu aż cukier i masło stopią się. Dodać obrane i pokrojone buraki (4 sztuki, można wcześniej je na parze podgotować). Wymieszać. Gotować 6-8 minut aż płyn wyparuje, a warzywa pokryją się słodkim szkliwem.


W mikrofali


Co ciekawe, buraki można przygotować również w kuchence mikrofalowej. Należy je umieścić w szklanym naczyniu do pieczenia, dodać 2 łyżki wody, przykryć, pozostawić na 10 minut (przycisk: szybkie do miękkości), wyjąć, przykryć, odstawić na 5 minut.


Włóż rękawiczki


Mimo całego uroku buraki nie są do końca lubiane, ponieważ potrafią nieładnie zabarwić paznokcie i skórę dłoni na czerwono. Ten problem rozwiązuje obieranie tych warzyw w gumowych rękawiczkach dokładnie takich, jakie używamy do zmywania naczyń. Zawsze jednak, czy je gotujemy, czy pieczemy nie obierajmy ich ze skórki, bo wtedy zblakną, stracą kolor, będą wyglądać nieatrakcyjnie. 


Burakiem w anemię


Określa się je antydotium na anemię. Nie powinni o nich zapominać wegetarianie, bo zawierają sporo wapnia. Osoby, które często chodzą na siłownię, powinny jeść sporo tego warzywa, bo jak się okazało, sprawia, że wolniej sie męczymy. Jeśli jednak cierpimy na cukrzycę, warto się wstrzymać z ich jedzeniem, zawierają duża ilość cukru.


Gdzie kupić?


Prezydent USA Barack Obama publicznie stwierdził, że nie lubi buraków. Nie sugerujmy się jego opinią. Chyba nikt mu nic dobrego z nich nie przyrządził. Z półki wybieramy buraki jędrne, bez pomarszczonej skórki. Przeciętnie 1 kg kosztuje 2 zł. W sezonie (od połowy sierpnia do połowy marca) świeże, aromatyczne purpurowe buraczki są dość łatwe do znalezienia w sklepach i na targach. Polska jest jednym z największych dostawców buraków na świecie.

Tagi: kuchnia
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot