W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

11/10/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Brukselka

Zielono od września do grudnia

Jej miejsce narodzin to Belgia. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Co ciekawe w potrawach np. w zapiekankach świetnie komponuje się z mięsem indyka.

Zawiera: żelazo, sód, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, mangan, witaminę C, liczne witaminy z grupy B oraz beta-karoten, przetwarzany w organizmie na witaminę A.

Jak przygotować?

Wodę posolić, dodać odrobinę cukru, zagotować. Do wrzątku wsypać brukselkę i gotować 5 minut. Tak samo z bulionem - do wrzącego bulionu wsypać warzywa i gotować 5 minut. Natomiast na parze brukselkę przygotowuje się 10 minut. To ważne, ponieważ przegotowana brukselka staje się gorzka.

W każdym przypadku brukselkę odsączamy na sitku. Podajemy tak jak kalafiora, czyli warzywa polane bułką tartą z masłem. Spróbujcie, zamiast bułki tartej i zwykłego masła, użyć masła ziołowego lub zwykłego masła i gałki muszkatołowej.

Można z brukselki przygotować też zupę krem dokładnie tam samo jak w standardowych przepisach na zupy kremy. Zamiast ze śmietaną, warto ją zmiksować z jogurtem.

Gdzie kupić?

U moim mieście na lokalnym rynku 1 kg brukselki kosztuje przeciętnie 3 zł. Trzeba wybierać główki zielone i zwarte, bez koloru żółtego, niezwiędnięte.

Polecamy:

Dutch Farmers Spółka, ul. Lotników 28, Stargard Szczeciński.

 

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot