
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Brukselka
Zielono od września do grudnia
Jej miejsce narodzin to Belgia. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Co ciekawe w potrawach np. w zapiekankach świetnie komponuje się z mięsem indyka.
Zawiera: żelazo, sód, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, mangan, witaminę C, liczne witaminy z grupy B oraz beta-karoten, przetwarzany w organizmie na witaminę A.
Jak przygotować?
Wodę posolić, dodać odrobinę cukru, zagotować. Do wrzątku wsypać brukselkę i gotować 5 minut. Tak samo z bulionem - do wrzącego bulionu wsypać warzywa i gotować 5 minut. Natomiast na parze brukselkę przygotowuje się 10 minut. To ważne, ponieważ przegotowana brukselka staje się gorzka.
W każdym przypadku brukselkę odsączamy na sitku. Podajemy tak jak kalafiora, czyli warzywa polane bułką tartą z masłem. Spróbujcie, zamiast bułki tartej i zwykłego masła, użyć masła ziołowego lub zwykłego masła i gałki muszkatołowej.
Można z brukselki przygotować też zupę krem dokładnie tam samo jak w standardowych przepisach na zupy kremy. Zamiast ze śmietaną, warto ją zmiksować z jogurtem.
Gdzie kupić?
U moim mieście na lokalnym rynku 1 kg brukselki kosztuje przeciętnie 3 zł. Trzeba wybierać główki zielone i zwarte, bez koloru żółtego, niezwiędnięte.
Polecamy:
Dutch Farmers Spółka, ul. Lotników 28, Stargard Szczeciński.
-
Brukselka (http://pl.wikipedia.org/wik...)

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
