W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

09/10/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Brokuły

Ulubione warzywo kulturystów

Osoby, które dużą ćwiczą, powinny stosować dietę bogatą w te warzywa.

Brokuły wzmacniają stawy. Obniżają poziom kortyzolu. To hormon, który mocno uaktywnia się podczas przetrenowania i powoduje rozkład mięśni. Brokuły mają także sporą dawkę chromu, która pomaga walczyć z cukrzycą. Są też jednym z najlepszych źródeł witaminy A. Jak większość warzyw są nisko kaloryczne. Mają 34 kalorie w 100 gramach.

Najprostszy sposób przyrządzenia?

Do wrzącej i osolnej wody ostrożnie wkładamy różyczki brokuła. Czekamy aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadały. Na patelni podgrzewamy śmietanę, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do sosu delikatnie wkładamy przygotowane warzywa i ostrożnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem ziołowym. Podajemy z kaszą gryczaną. Brokuły są też świetnym dodatkiem do różnych makaronów. Świetnie komponują się z kurczakiem.

Gdzie kupić?

Można je zdrowo jeść od czerwca do końca grudnia. Po zakupie należy je przegowywać zawinięte w folię w lodówce do 10 dni.

Cena waha się od 2 zł do 3 zł w sezonie. Należy wybierać sztuki bez żadnych żółtych czy brązowych przebarwień. Jeśli miejsce cięcia łodygi jest zaschnięte lub przebarwione, to znaczy że warzywo jest nieświeże.

Polecamy:

PHU, Tum 103, Łęczyca

 

 

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot