
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Brokuły
Ulubione warzywo kulturystów
Osoby, które dużą ćwiczą, powinny stosować dietę bogatą w te warzywa.
Brokuły wzmacniają stawy. Obniżają poziom kortyzolu. To hormon, który mocno uaktywnia się podczas przetrenowania i powoduje rozkład mięśni. Brokuły mają także sporą dawkę chromu, która pomaga walczyć z cukrzycą. Są też jednym z najlepszych źródeł witaminy A. Jak większość warzyw są nisko kaloryczne. Mają 34 kalorie w 100 gramach.
Najprostszy sposób przyrządzenia?
Do wrzącej i osolnej wody ostrożnie wkładamy różyczki brokuła. Czekamy aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadały. Na patelni podgrzewamy śmietanę, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do sosu delikatnie wkładamy przygotowane warzywa i ostrożnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem ziołowym. Podajemy z kaszą gryczaną. Brokuły są też świetnym dodatkiem do różnych makaronów. Świetnie komponują się z kurczakiem.
Gdzie kupić?
Można je zdrowo jeść od czerwca do końca grudnia. Po zakupie należy je przegowywać zawinięte w folię w lodówce do 10 dni.
Cena waha się od 2 zł do 3 zł w sezonie. Należy wybierać sztuki bez żadnych żółtych czy brązowych przebarwień. Jeśli miejsce cięcia łodygi jest zaschnięte lub przebarwione, to znaczy że warzywo jest nieświeże.
Polecamy:
PHU, Tum 103, Łęczyca
-
Brokuły (CC BY-SA 2.0/puamelia/www.flickr.com)

Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
