W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

24/08/14 od ruda
W temacie: Sezon na owoce

Aronia pełna zdrowia

Aronia to roślina, którą dość często można spotkać w przydomowych ogrodach, w parkach czy rosnącą dziko. Jednak naprawdę rzadko słyszy się o tym, że ktoś przygotowuje z jej owoców soki, nalewki lub inne przetwory. Jednak aronia powinna pojawić się praktycznie w każdym, polskim domu, gdyż posiada wspaniałe właściwości prozdrowotne.

Zacznijmy od tego, że aronia jest idealną rośliną do uprawy w naszych rodzimych warunkach klimatycznych. Jest odporna na bardzo niskie temperatury, więc praktycznie nie ma szans, że dojdzie do jej przemrożenia. Pochodzi z Ameryki Północnej, natomiast Polska jest jednym z największych jej producentów na świecie. Wszystko dzięki temu, że aronia nie jest zbyt wymagającą rośliną, za to dającą naprawdę szybkie i duże zbiory,

Aronia owocuje w połowie sierpnia i wszystkie jej owoce są dojrzałe w tym samym czasie. Najbardziej popularna jest oczywiście aronia czarna, która ma rzeczywiście piękną i intensywną barwę. Jednak to nie kolor, a wartości odżywcze tego owocu powinny być dla nas najbardziej istotne. Aronia to przede wszystkim witaminowa bomba, mająca niski indeks glikemiczny, ponieważ zawiera kwas chloro genowy, który zmniejsza tempo wchłaniania glukozy. Przede wszystkim jednak aronia jest naturalnym lekarstwem dla osób z chorobami układu krążenia, przede wszystkim mających problemy z ciśnieniem oraz cholesterolem (aronia usuwa jego złogi z naczyń krwionośnych). Oprócz tego aronia zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych i wspomaga leczenie żylaków, oczyszcza organizm z toksyn, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroni nas przed promieniowaniem UV, działa łagodząco na podrażnioną trzustkę oraz jelita.

Mimo tych wspaniałych właściwości, mało kto sięga po aronię. Przede wszystkim może odstraszać jej smak, gdyż jest bardzo cierpka. Sama nie zalecałabym spożywania jej na surowo, lecz w przeróżnych przetworach już jak najbardziej. Generalnie z aronii można przygotować przepyszne soki. Bardzo często w przepisach można znaleźć informację o tym, że należy dodatkowo użyć liści wiśni. Ja nie mam do nich dostępu i zarówno sok, jak i nalewkę (która generalnie również jest przepyszna) przygotowywałam bez nich i tak czy inaczej napoje wychodziły świetne. Z aronii można również przygotować konfitury i przeciery, które idealnie będą smakować na kanapce, ale także jako dodatek do mięs.

(Puchatech K., CC BY-SA 3.0, http://pl.wikipedia.org/wik...)

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot