W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS

W kuchni z pomysłem


Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? A może potrafisz ugotować tylko wodę na herbatę? Podziel się z nami swoimi pomysłami, szukaj inspiracji, próbuj sił w sztuce gotowania. O jedzeniu dla wszystkich. Dla lubiących jeść i gotować. Dla szukających ciekawych patentów i tych, którzy chcą się nimi dzielić. Dla tych, co wolą szybko i łatwo, ale i dla tych, co potrafią pichcić godzinami.

W Polsce dopiero od XIX wieku.
Kalarepa
Chcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! - to znane przysłowie zawiera w sobie prawdziwą mądrość. Zjedzenie główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto wymienić też inne witaminy, które zawiera: B1, B2, B6, PP, E i K. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Pomaga utrzymać włosy w dobrej kondycji. Jest bogatym... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Sarmaci mówią gruszka miłosna
Bakłażan
W czasie kiedy Polska sięgała do Morza Czarnego, bakłażan był w naszej kuchni niezwykle popularny. Czas do tego powrócić. Kolor ma piękny - błyszczący fiolet. Nazw ma wiele: gruszka miłosna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste. Uważany jest za afrodyzjak. Najlepszy jest od maja do końca paźdzernika. Co ma? Znajdziemy w nim dużą... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Niezwykle smaczny i dietetyczny
Kalafior
Określany jest kapustą cypryjską, bo pochodzi z Cypru. Do Polski prawdopodobnie sprowadziła go królowa Bona. Jemy go na ciepło, tymczasem znakomicie sprawdza się na surowo właśnie w różnych surówkach. Kalafior to samo zdrowie. Zwalcza wolne rodniki. Chroni przed reumatyzmem. Wzmacnia serce. Bogaty jest w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na warzywa
Szczerzy zęby, a smakuje pysznie.
Dynia
Dynia jest symbolem Halloween. Tymczasem przygotować z niej chyba można wszystko: od pikantnej zupy poprzez kluseczki do słodkich placków. Argument nie do odparcia - to afrodyzjak w kuchni. U nas o dyni pisał już dawno temu Ignacy Krasicki: "Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał, Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 10, ostatni od martachowaniec:
tak, zapomniałam dopisać, że przyprawy do placków oczywiście też dodaję przyprawy, dynia jest bardzo chłonnym warzywem, można dosypać bardzo różnych przypraw, sama dodaję masalę, fajną ... ...
Zwana jest polską cytryną.
Pigwa
Kiedy byłam mała i zobaczyłam pigwę w sklepie, pomyślałam: "jaka dziwna gruszka". Tymczasem pigwa nazywana jest "polską cytryną". Smak ma bowiem mocno kwaśny. Próbowałam raz ją ugryźć. Cóż... smak ma wręcz cierpki. Jest twarda jak kamień. Nie jesteśmy w stanie jeść jej na surowo. Nawet plotka głosi, że w raju... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na owoce
Przekonuje oryginalnością.
Rukola
Jest taka anegdotka. Przychodzi znana aktorka Magdalena Cielecka do sklepu i prosi o rukolę. Sprzedawca odpowiada: "mamy kolę, kolę light, pepsi-kolę, ale ru-koli nie mamy". Ta sytuacja pokazuje jak mało znana jest jeszcze rukola w naszym kraju, chociaż w okresie przedwojennym używano jej często choć pod inną nazwą - rokietta siewna... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na warzywa
Kto by pomyślał, że to kapusta?
Jarmuż
Sezon na jarmuż się zaczął i będzie trwał całą jesień i zimę. Liście są długie, kędzierzawe, tworzą rozetę. Są zielone lub fioletowe. Jest to  jedna z najstarszych odmian użytkowych kapusty.  Jest gorzki. Za wdzięczny w przygotowaniu nie jest. Jeśli jednak poświęcimy mu trochę czasu, potrafi się odzwdzięczyć smakiem i zaskoczeniem... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 2, ostatni od mrtswtk:
[Lokalnie i ze smakiem]: Zamiennik sałaty Dekoracyjny oczywiście. Czyli na surowo nie powinno się go jeść? W kuchni raw chyba nie znajdzie zastosowania (prócz dekoracyjnego ... ...
Jedz w październiku. Jest pikantna i gorzka.
Endywia
Endywię wymieszaj z ostrym serem, dosyp orzechów. Do sałatek pasuje idealnie. Jedz surową, duś, gotuj, zapiekaj i dodawaj do kanapek. Hodowla jest prosta, podobna do sałaty. Jeśli masz ogródek, spokojnie poradzisz sobie z jej uprawą. Cena za opakowanie nasion to koszt ok. 3-4 zł. Bez problemu można je kupić w... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1, ostatni od mrtswtk:
[Lokalnie i ze smakiem]: Zachował się przepis św. Hildegardy z Bingen, w którym święta mieszała endywię z pomarańczą, jabłkami, nasionami babki płesznika oraz posiekanymi słodkimi ... ...
słodkie sezonowe danie
Poszłam na targ, co stargan - śliwki. Przecież właśnie te owoce najczęściej jemy jesienią. Dzisiaj je drylowałam, kroiłam, oprószałam cynamonem, mieszałam z mąką... czyli usmażyłam racuchy. Oto mój przepis: pół kilo śliwek węgierek 2 łyżki mąki pszennej razowej 6 łyżek mąki pszennej 180 ml jogurtu śliwkowego 1 jajko 125 ml mleka... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
Jedz jesienią. Ma orzechowy smak.
Topinambur zamiast ziemniaka
Nazwa tego warzywa brzmi egzotycznie. Pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym. Można go jeść na surowo, dusić, gotować i piec. Nie obierać i dodać gałki muszkatołowej. Topinambur spotkamy w najstarszej polskiej książce kucharskiej. Wróćmy zatem do korzeni i metaforycznie i praktycznie w kuchni. Herbata z topinambura smakuje... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1, ostatni od Antisaina:
Świetna sprawa, tylko w sklepach ekologicnzych jest dostępny? ...
Co jeść jesienią?
Nareszcie moda na lokalne i sezonowe jedzenie opanowuje świat. Jest zdrowa i tania. Wystarczy wybrać się na najbliższy lokalny targ i kupić to, co znajduje się na straganie. Szybko wymienię: Warzywa: bakłażan, brokuły, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, endywia, kalarepa, kukurydza, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, szpinak... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
komentarze 3, ostatni od Antisaina:
przepis Korzystaliśmy z tego przepisu: Śliwki w occie z goździkami i cynamonem. Składniki: 2 kg śliwek; 1,5 szklanki cukru; 1,5 szklanki wody; 1/3 szklanki octu spirytusowego ... ...
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot