
5 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
Świeża rybka nad morzem
Dialog z rybakami, którzy wrócili z połowem.
Ja: A teraz te rybki trafią do smażalni, tak?
Stary Rybak: Ale pan wesoły!
Ja: ...
Stary Rybak: Od nas jedna bierze, od kolegi jeszcze jedna...
Ja: Inne nie chcą świeżej ryby?
Młody Rybak: Są dla nich zbyt świeże.
Ja: Tu co krok zachęcają własnymi połowami albo "od rybaka"...
Stary Rybak: Pan widział tę przy ulicy? Tam żona mówi, że męża nie ma, bo odsypia połów, a facet na truskawkach (śmiech).
Ja: To skąd mają rybę?
Stary Rybak: Z przetwórni.
Ja: Mrożoną?
Stary Rybak: A widzi pan tu codziennie rano dostawy?
Ja: Mrożona jest gorsza od świeżej?
Stary Rybak i Młody Rybak patrzą na mnie jak na idiotę.
Ja: No ok, a jak odróżnić świeżą od mrożonej?
Młody Rybak: Trociny.
Ja: Proszę?
Stary Rybak: Mrożone smakują jak trociny.
Stary Rybak: Ale pan wesoły!
Ja: ...
Stary Rybak: Od nas jedna bierze, od kolegi jeszcze jedna...
Ja: Inne nie chcą świeżej ryby?
Młody Rybak: Są dla nich zbyt świeże.
Ja: Tu co krok zachęcają własnymi połowami albo "od rybaka"...
Stary Rybak: Pan widział tę przy ulicy? Tam żona mówi, że męża nie ma, bo odsypia połów, a facet na truskawkach (śmiech).
Ja: To skąd mają rybę?
Stary Rybak: Z przetwórni.
Ja: Mrożoną?
Stary Rybak: A widzi pan tu codziennie rano dostawy?
Ja: Mrożona jest gorsza od świeżej?
Stary Rybak i Młody Rybak patrzą na mnie jak na idiotę.
Ja: No ok, a jak odróżnić świeżą od mrożonej?
Młody Rybak: Trociny.
Ja: Proszę?
Stary Rybak: Mrożone smakują jak trociny.
Ja: Ale przecież, gdy się szybko zamrozi, to podobno nie straci smaku...
Stary Rybak: Dorsz może nie straci, ale z flądry będą trociny. Pan pewnie nie rozpozna, panu trzeba podać świeżą i mrożoną razem, wtedy pan odróżni...
***
Latem w nadmorskiej smażalni raczej nie zjemy świeżego dorsza. Prędzej flądrę, ale i w tym wypadku lepiej spytać zorientowanych, które smażalnie danego dnia mogą mieć świeżą. Najlepiej jednak rano kupić ją bezpośrednio od rybaka i samemu usmażyć w lekkiej panierce. Bywa też niestety tak, że rybak przypłynie z pustymi sieciami, zwłaszcza podczas gorącego lata, gdy woda staje się zbyt ciepła dla ryb (zob. "Gdzie te ryby").
Powiększ
Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):
Ostatnio komentowane na stronie:

30/10/2013
mrtswtk
Gdzie leży Stargard Szczeciński?
Krótka lekcja geograficzno-matematyczna o tym, co ma Stargard do zmiany czasu.
3
komentarze,
ostatni
z 01/05/2023
od hetmanrafalhetman

01/11/2013
mrtswtk
Abrazja kontra kościół w Trzęsaczu
O ruinach kościoła z szumem fal i miłosną historią w tle.
5
komentarzy,
ostatni
z 06/09/2018
od Aniaaaaaa58674

01/10/2015
pinot
Anna Wazówna i zamek w Golubiu-Dobrzyniu
Notatki o podobnych miejscach: