
7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Olędrzy a Saska Kępa
O Olędrach i ich niezwykłych umiejętnościach, można przeczytać w sierpniowej notatce. W dzisiejszym poście, chciałabym wspomnieć, w jaki sposób mennonici przyczynili się do tego jak wygląda dzisiaj warszawska Saska Kępa.
Mennonici, czyli Olędrzy, sprowadzili się na Saską Kępę w 1628 roku. Wtedy jeszcze, ta część Warszawy nosiła nazwę Kacza Kępa. Podczas ich obecności, nazwa dzisiejszej Saskiej zmieniała się wielokrotnie: Kawcza Kępa, Holendry i Olędry, Kępa Miejska, Kępa Solecka. Następnie znowu nazywano ją Holandią, aż w końcu mniej więcej w XVIII wieku, przyjęła się dzisiejsza nazwa, która pochodzi od osadników saskich.
Widok z okna konserwatorium (Saska Kępa zimą).
(Anna Bilińska-Bohdanowiczowa/http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Bili%C5%84ska_Saska_K%C4%99pa.jpg)
Mennonici przywędrowali między innymi do Polski, głównie z terenów Niderlandów. Osadzali się tam podobno także z powodu prześladowań religijnych. Natomiast ze względu na swoje umiejętności w zakresie melioracji, Olędrzy wykorzystywani byli do osuszania terenu, budowania kanałów, tam i tworzenia na Saskiej Kępie warunków do osiedlania, gdyż ta, była regularnie zalewana przez rzekę. Kopali więc rowy, z ziemi tworzyli wzgórki, czyli tak zwane terpy. W ten sposób, na powstałych terpach, można było budować budynki. Olędrzy zajmowali się także uprawą i hodowlą. To oni, przywieźli do Polski łaciate krowy. Następnie produkowali sery dla całej Warszawy i stąd właśnie mamy dziś ser gouda czy edamski.
Więcej o Olędrach w Warszawie, przeczytacie na TEJ stronie.