Lokalnie i ze smakiem
8 osób
Moderatorzy:
    Agata martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS

Lokalnie i ze smakiem


Dla wielbicieli lokalnych smakołyków i regionalnych potraw. Jeśli lubisz szukać nowych smaków i się tym dzielić, to miejsce dla Ciebie. Organiczne uprawy, przetwory z ekologicznych gospodarstw, sery od bacy, sklepiki ze świetnym jedzeniem, kulinarne symbole regionów, zwyczaje okołokuchenne... Skarby są tuż za rogiem, nie trzeba szukać w kuchni francuskiej czy włoskiej. Dobre, bo polskie!

Polski fast food
Bułka z pieczarkami
Każdy wie, co to hot-dog, hamburger czy frytki. Podróżując, zajadamy się portugalską bijaną, tortillą w Meksyku i Hiszpanii czy utopencem w Czechach. Nasz kraj nie obfituje w uliczne przekąski, ale to nie znaczy, że w ogóle ich nie ma. Dlatego tym bardziej warto pochylić się nad często sprytnymi i przemyślanymi... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1, ostatni od ruda:
W Kielcach też mamy swoje bułki z pieczarkami, ale wyglądają one inaczej. Parę lat temu, gdy w moim rodzinnym mieście powstała pierwsza sieć piekarni - ... ...
filet z kurczaka vs. kuchnia regionalna
Co na obiad?
Tym razem kulinarnie o szybkim obiedzie. Kiedyś zadałam u siebie w dziale pytanie "Słuchajcie, podrzućcie mi pomnysł na szybki obiad!". I z 4 gardeł wyrwał sie jeden okrzyk - "filet z kurczaka!". Ten kawałek bezkostny, bezskórny i bezsmakowy stał sie hitem kulinarnym od jakiś la 90tych ubiegłego już wieku. Spróbujcie wpisać... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W ogródku (lub na łące): szczaw
Jak wiadomo, dzieci czasami trudno namówić do zjedzenia dania przez nie znienawidzonego. Nawet jeśli ta nienawiść jest zupełnie nieuzasadniona, jak kiedyś było w moim przypadku. Jako dziecko, najbardziej brzydziłam się fasolki szparagowej i zup z ciągnącą się zieleniną. Mama raczej nie dawała za wygraną i gotowała te zupy mimo mojego... czytaj dalej
Oceny +1/-0
mzag 15/04/2014
czyli Świętokrzyskie smakuje
Zarzucka
Niestety nasze okolice nie obfitują w ziemie dobrej klasy - wokół lasy i gleba raczej marna. Typowe kieleckie pasiaki to wąskie i długie poletka, na których uprawiano ziemniaki i zboża. Każda gospodyni starała sie mieć własny warzywnik, bo do sklepu po marchewkę nikt nie biegał. Stąd też mamy kolejną niezbyt wyszukaną... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 2, ostatni od Ola:
Super przepis, tez chetnie wyprobuje bo uwielbiam wszelkie zupy.Ja bym chciala tylko podkreslic, jak ważne jest to gotowanie kapusty w oddzielnym garnku - tzn nie ... ...
Pyry z gzikiem
Jest to zdecydowanie moja ulubiona, tak zwana „piątkowa”, potrawa z dzieciństwa. Do dziś pamiętam, jak, jako brzdąc, w każdy piątek leciałam do ogródka, zerwać mamie koperku lub szczypiorku, a później zniecierpliwiona oczekiwałam, aż tata wróci z pracy, bo nie mogłam już się doczekać pałaszowania. Pyry z gzikiem to bardzo wielkopolska... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 4, ostatni od ruda:
Ja właśnie Pyry z Gzikiem jadłam w świetej pamięci Przekąskach Zakąskach na Krakowskim Przedmieściu (teraz Przekąski są przy Rotundzie i nie ma tam kultowej postaci ... ...
kuchnia z regionalnym wydźwiękiem.
Rumpuć
Jestem pewna że każdy z was jadł kiedyś rumpuć, choć nawet o tym nie wiedział. Jest to takie wyjątkowe danie, które z jednej strony, jest bardzo pospolite, z drugiej jednak, każdy robi je na swój sposób. Trzeba przyznać że nazwa brzmi co najmniej śmiesznie… ale przecież nie jest to wyjątek... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 4, ostatni od ruda:
Mój tata również krzywi się na widok kaszy, ryżu czy makaronu. Kiedy któraś z tych trzech rzeczy ląduje na jego talerzu pyta się: "A to ... ...
czyli o co chodzi tym poznaniakom.
Szneka z glancem
Szneka z glancem to nic innego jak drożdżówka z lukrem – tyle każdy z nas może się dowiedzieć z Internetu. Jednak prawdopodobnie każdy poznaniak słysząc, że ktoś nazywa drożdżówkę szneką, zareaguje obruszeniem. Nie jest to takie proste – nie każda bowiem słodka polukrowana bułka, jest szneką! Sama nazwa pochodzi od niemieckiego słowa... czytaj dalej
Oceny +1/-0
czyli chmiel na nowo atakuje!
Polskie browary
Jeszcze do niedawna na piwnych półkach sklepowych różnych miast Polski, widniały znane wszystkim i nie zbyt wykwintne piwa. W pewnym momencie, zaczęły pojawiać się kolorowe butelki ze smakowym trunkiem, ale wciąż ich smak pozostawiał wiele do życzenia. Bardziej było czuć w nich chemię, niż soczysty owoc. Na szczęście wśród smakoszy... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1, ostatni od Agata:
Szkoda tylko, że takie małe browary szybko się zamykają. Np. ten konstanciński, produkowany w Oborach, tuż przy siedlisku moich pradziadków. Fajne piwo, z tego co ... ...
AgnesO 05/03/2014
czy obwarzanki?
Bajgle
Skąd się wzięły obwarzanki, a skąd bajgle? Niektórzy mówią, że oba to rodzaje precla, inni - że bajgiel i obwarzanek to synonimy. Jak to właściwie jest? Nazwa obwarzanka, wzięła się nie z czego innego jak z obwarzania - przygotowywania ciasta poprzez wstępne obgotowywanie we wrzątku. Obwarzanki są zrobione z dwóch splecionych kawałków... czytaj dalej
komentarze 7, ostatni od Ola:
Boze, a juz myslałam że rozkminilam gdzie jest róznica między jednym a drugim. Wychodzi na to ze tej róznicy po prostu nie ma, i jedzac ... ...
Cebularz jak oscypek
Wszyscy go znają. Okrągły pszenny placek, na wierzchu duuuużo posiekanej cebuli zmieszanej w makiem. Przegryzka w szkole, w pracy, gdzieś w biegu. Jest w całej Polsce, ale w najczystszej postaci znaleźć go można w lubelskich piekarniach, bo tam się narodził. W 2007 roku został wpisany na listę produktów regionalnych, ale... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 5, ostatni od Antisaina:
Nie, no dlaczego nie mam co się cieszyć. Będą, tylko pod inną nazwą :) Np Bułka z cebulą, cebulkarz, cebułka... :D ...
Agata 04/02/2014
Tajemnica wiekowej polskiej wódki
Starka
„Wziąć mocną beczkę po winie, najlepiej po węgrzynie lub maderze, niedawno zlanych aby lagier był jeszcze świeży, a w beczce nie było pleśni ani stęchłego zapachu” - tak zaczynał się każdy przepis na starkę, najbardziej poszukiwaną z polskich wódek, obecną w naszej tradycji od XV wieku, a może i wcześniej. Polsko-litewski... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
komentarze 2, ostatni od Agata:
Chyba też tak sobie zrobię, fajna tradycja (; ...
Agata 06/01/2014
Żentyca
Napój bogów, w którym zakochałam się o pierwszego wejrzenia. Niby zwykła serwatka z owczego mleka, potraktowana podpuszczką, a nie ma nic lepszego po całym dniu w górach. Biała lub delikatnie kremowa, zimna, lekko kwaśna, dająca kopa. Żentyca to właściwie odpad, powstający przy produkcji bundzu (a także oscypków). Owcze mleko się... czytaj dalej
Oceny +5/-0,
komentarze 1, ostatni od Antisaina:
Na Słowacji w Namiestowie, na dworcu autobusowym jest budka, gdzie są sprzadawane wyroby właśnie z hal (również żentyca w butelkach). Ceny niższe niż na Krupówkach, ... ...
czyli o tym jak Poznań świętuje 11-tego listopada
Pyszne rogale
Jeśli jeszcze nie spróbowałeś rogali świętomarcińskich w Poznaniu, to naprawdę musisz to szybko nadrobić. Rogale są faktycznie wielkie. Oczywiście w cukierni możemy poprosić o mniejszy, ale taki "mniejszy" rogal to ok. 200g... O tym skąd się rogale wzieły można usłyszeć wiele historii. Są do siebie dość podobne, ale dwóch poznaniaków... czytaj dalej
Oceny +3/-0
Cmentarny smakołyk
Pańska skórka
Wszystkich Świętych i Zaduszki to święta coraz bardziej skomercjalizowane. Stragany ze zniczami, kwiatami, ale też słodyczami, obwarzankami i zabawkami (sic!). Do tego znicze na baterie, takie z diodami. Wisława Szymborska byłaby zachwycona, pasowałyby do jej kolekcji tandety. Aż żałowałam, że wczoraj nie zabrałam takiego, odwiedzając Cmentarz Rakowicki, gdzie jest pochowana... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 5, ostatni od November:
Pewnie będę ignorantką, ale nigdy nie spotkałam się z czymś takim:) To znaczy nie słyszałam o tym, bo pochodzę z okolic, które okolicami Warszawy już ... ...
Gdzie uciekać od krakowskiego smogu. Vol. II
Na grzyby!
Sezon grzewczy jeszcze na dobre się nie rozpoczął, a nad Krakowem od kilku dni i tak unosi się niezbyt apetyczna chmura. Nie pozostaje nic innego, jak tylko uciec do lasu. Poprzedni pomysł tutaj. Koszyk zdecydowanie za mały dla ambitnych, ale innego nie było Sezon na grzyby niedługo się skończy, jeżeli... czytaj dalej
Oceny +4/-0
listopad - najlepszy czas na gęsinę
Gęsinowy Szlak Kulinarny
W listopadzie gęsina jest najlepsza. To miesiąc, w którym naprawdę warto jeść to mięso w restauracjach. Stare polskie przysłowie głosi, że "najlepsza gęsina na św. Marcina", czyli 11 listopada. W województwie kujawsko-pomorskim rusza pierwszy w kraju "Gęsinowy Szlak Kulinarny". Region ten szczyci się hodowlą doskonałych gęsi kołudzkich i rypińskich. Mięso... czytaj dalej
po wegetariańsku w Katowicach
  Kiedy jestem w Katowicach, po opuszczeniu dworca sutobusowego, idę do baru wegetariańskiego Złoty Osioł, ul. Mariacka 2. Po 4,5 godzinach podróży głodna jestem. Zastrzegam, nie jestem wegetarianką. Zjadłam dziś drobiowego kabanosa. Kultowy, popularnie zwany "Osiołkiem" serwuje kuchnię świata.  Pić litrami mogę lemonadę pomarańczową z imbirem. Znam osoby, które nie... czytaj dalej
Lokalnie i bez smaku
Dziś lokalnie, czyli po warszawsku ale niestety bez smaku. Hmm Burger  ul. Nowogrodzka 10 - zimne i niesmaczne, nie polecam.Zjadłam: wolowina burger 200g, salata, ser cheddar, cebula, pomidor, ogorek, sos BBQ + frytki =19 zł Mięso zimne, lekko przypalone, sos mocno chemiczny, bułka "razowa" barwiona karmelem. Na fali popularności burgerów z... czytaj dalej
Budki pełne mleka we Wrocławiu
Klientów liczą w dziesiątkach tysięcy w skali miesiąca. Co jest takiego w budkach z mlekiem pytamy Mateusza Placka, prezesa zarządu Grupy Producentów Rolnych "Mlek-Pol" Sp. z o.o. Skąd pomysł na "budki z mlekiem"? Mateusz Placek: U naszych południowych sąsiadów automaty z mlekiem pojawiły się trochę wcześniej niż w Polsce... czytaj dalej
Oceny +2/-0
Wędzone, mrożone, w kawałkach, z wanny, a co ze świeżymi? Najlepsi amatorzy ryb twierdzą, że najlepiej złowić ją samemu. Gdzie? Pomocny będzie nam serwis www.rybobranie.pl Pomocna jest szczególnie wyszukiwarka, w której bez problemu można znaleźć odpowiednie miejsce. Znajduje się na nim także mapa jednostek organizacyjnych Polskiego Związku Wędkarskiego... czytaj dalej