
8 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
Co z Borów Tucholskich?
"Samotnia" z lokalnych składników
Stare receptury z nutą nowych trendów oraz lokalne - rozmowa.
Marta Chowaniec: Co dla Państwa znaczy jedzenie lokalne?
Roman Pękała (Samotnia nad Wdą): Jedzenie lokalne możemy rozumieć dwojako:
- potrawy tradycyjne dla danego regionu, "odkurzenie" dawnych receptur, przepisów; a w naszym przypadku stare receptury z nutą nowych trendów
- potrawy bazujące na lokalnych, sprawdzonych produktach; trudno bowiem mówić o lokalnym jedzeniu odgrzewając mrożonego pstrąga z ogólnopolskiej firmy oferującej mrożonki lub serwować zupę z grzybów, które zamiast w Borach Tucholskich były zebrane w Bieszczadach.
Przede wszystkim lokalni dostawcy dają nam gwarancję stałej jakości i pewności pochodzenia produktów. Jest dla nas rzeczą ważną to, że kupując np. sery kozie z gospodarstwa X, nasi Goście dostaną coś oryginalnego, niepowtarzalnego, czego coraz więcej osób poszukuje w lokalach gastronomicznych.
Jak szukali Państwo lokalnych dostawców?
Poszukiwania były dosyć trudne z racji tego, że polskie prawo nie wspiera małych gospodarstw, trudno natknąć się na ich reklamę, bo jej po prostu nie ma. Szukaliśmy na dwa sposoby - poprzez znajomych oraz samodzielnie jeżdżąc po regionie.
Z jakimi składnikami jest największy problem i dlaczego?
Największy problem jest z nabiałem i alkoholem. Niewielu producentów nabiału spełnia standardy Inspekcji Sanitarnej. W przypadku alkoholi - wiadomo jak wyglądają regulacje prawne w naszym kraju...
Proszę o kontakty do paru lokalnych dostawców, takich, do których można wstąpić "po drodze".
Niechętnie dzielimy się takimi kontaktami. Ma to związek z drugą częścią pierwszego pytania.
Z dostawców, którzy są znani szerszemu gronu mogę podać:
- Sławomir Wnuk, pasieka pszczelarska w Lnianie, tel. 52 332 31 60
- Powidła Strzeleckie, Strzelce Dolne, kilku producentów
- RSP Osie, piekarnia, tel. 523329527
- Piekarnia Latzke, Tuchola, tel. 523343738
- Chmarzyński, przemysł mięsny, Osie, tel. 523339050
Kontakt:
Pensjonat – Restauracja
Samotnia nad Wdą Sp. z o.o.
ul. Bydgoska 2 Tleń, 86-150 Osie
telefon: (52) 333 96 00
telefon kom: +48 795-542-053
fax: (052) 333 96 01
adres e-mail: pensjonat@samotnia.eu