
5 osób
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS
RSS
Bo "pierogi ruskie" wcale nie przyszły z Rosji.
O tym, jak Polacy zawieźli rybę po grecku bogom olimpijskim (no dobra - prawie bogom).
Ryba po grecku – lubicie? Jedno z kluczowych dań świątecznych: filety rybne podawane w sosie warzywnym, w którym kwaskowaty smak pomidorów przeplata się ze słodyczą duszonej cebuli i marchewki. Można podawać na zimno lub na ciepło. Ale Grecy ponoć nie są w stanie tego jeść. Nie są, bo to nie ich... czytaj dalej
Oceny +4/-0
W temacie: Kuchnia
Językowe rozbieżności dotyczące pierogów ruskich.
Pierogi ruskie – jeden z najbardziej reprezentatywnych przysmaków polskich. Swoją sławą cieszą się nawet za granicą - Brazylijka, którą poznałam na dalekich wojażach, z całego swojego pobytu w Polsce najmilej wspominała właśnie pierogi ruskie.
Wokół nazwy dania mamy małe zawirowanie – wiele osób wnioskuje, że wskazuje jakoby pierogi pochodziły z Rosji. A Rosjanie... czytaj dalej
Krótka historia ziemniaka i jego główny rywal na rynku kuchni ekwadorskiej.
Uwielbiamy przez nas, królujący na polskich stołach nieodłączny towarzysz kotletów schabowych - ziemniak, przywędrował do Europy z Ameryki Południowej – sprowadzili go tutaj Hiszpanie z Państwa Inków (obecnie regiony Peru, Ekwadoru, częściowo Boliwii, Chile, Kolumbii i Argentyny) w XVI wieku. Zaraz później jego uprawa rozeszła się po całym świecie.
Sadzonka ziemniaka. Źródło... czytaj dalej
Oceny +2/-0
W temacie: Kuchnia
Z czym kojarzy się kuchnia chińska? Głównie z ryżem i sosem sojowym. Wszystko inne to urozmaicenie, ale bazą musi być ryż.
Właśnie z takim nastawieniem jedziemy do Chin i nie ma się co dziwić – Chiny zajmują 1. miejsce jeżeli chodzi o światową produkcję ryżu. I tak - faktycznie tego ryżu je się w Chinach dużo, z ryżu robi się ciasteczka i bułki gotowane na parze, robi się też wódkę.
Ale błędne jest... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Kuchnia
Ostatnio komentowane na stronie:
