Łamiemy stereotypy
5 osób
Moderatorzy:
    mrtswtk Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

26/09/13 od mrtswtk
W temacie: Kuchnia

Między innymi o korzeniach ziemniaka

Krótka historia ziemniaka i jego główny rywal na rynku kuchni ekwadorskiej.

Uwielbiamy przez nas, królujący na polskich stołach nieodłączny towarzysz kotletów schabowych - ziemniak, przywędrował do Europy z Ameryki Południowej – sprowadzili go tutaj Hiszpanie z Państwa Inków (obecnie regiony Peru, Ekwadoru, częściowo Boliwii, Chile, Kolumbii i Argentyny) w XVI wieku. Zaraz później jego uprawa rozeszła się po całym świecie.

Sadzonka ziemniaka. Sadzonka ziemniaka. (Scott Bauer, http://pl.wikipedia.org/wik...)

Sadzonka ziemniaka. Źródło: wikipedia.org

 

Mając na uwadze powyższą notkę historyczną, i mając na uwadze to jak my Polacy ziemniaki uwielbiamy (skoro nawet pomniki im stawiamy), wydawać by się mogło, że w Ameryce Południowej ziemniak cieszy się równie miłościwymi względami.

Być może tak jest, bynajmniej nie w Ekwadorze – tutaj króluje ryż!

Jadąc przez kraj, wśród zieleni lasów wysypujących się na drogi, można gdzieniegdzie dostrzec podmokłe pola ryżowe. Ryż, który później z kolei będzie wysypywać się z naszych talerzy, bo tak ogromną jego porcję dostaniemy na kolację.

Ale i ziemniaki się je, a i owszem, choć niekoniecznie w takiej postaci, nie w takich ilościach jak u nas.

Notatki o podobnych miejscach: