Te kłopotliwe tłuszcze
ruda
Gdy myślimy o zdrowym i/lub dietetycznym odżywianiu bardzo często nasuwa nam się takie przekonanie, że musimy eliminować jak najwięcej tłuszczy z naszych posiłków. Obwiniamy je za problemy ze schudnięciem i zaczynamy unikać jak ognia. Jednak nie taki tłuszcz straszny, jakby się mogło wydawać.
Zacznijmy od tego, że nasz organizm potrzebuje tłuszczy, jakich dostarczamy wraz z pożywieniem. Przede wszystkim biorą one udział w procesach metabolicznych, stanowią ochronę narządów wewnętrznych, wpływają na produkcję niektórych hormonów. Oprócz tego są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i pozwalają na przyswajanie niektórych witamin (A, D, E, K), które rozpuszczają się tylko w tłuszczach. Oczywiście nie należy zapominać, że tłuszcze są wysokokaloryczne, więc dieta bogata właśnie w te składniki odżywcze będzie determinować otyłość.
Tłuszcze dzielimy na:
-
nienasycone - jedno- i wielonienasycone. Pierwsze z nich są bardzo istotne dla naszego układu krwionośnego i znajdziemy je np. w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym. Bogata w nie dieta Śródziemnomorska uznawana jest za najbardziej korzystną dla ludzkiego organizmu. Lecz warto dodać, że nie sama dieta jest potrzebna, lecz ruch, słońce i mniej stresowe podejście do życia. Tłuszcze wielonienasycone to kwasy omega3 i kwasy omega6. Pierwsze z nich występują w rybach, drugie w ziarnach i olejach roślinnych. Przede wszystkim nasz organizm potrzebuje kwasów omega3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (głównie naszego mózgu), korzystnie oddziaływają na układ krwionośny. Jest jednak pewne niebezpieczeństwo w odniesieniu do tłuszczów wielonienasyconych - występują w dwóch formach: cis i trans. Teoretycznie częściej występuje pierwsza z nich. Niestety, przemysł spożywczy lub sięgać po typ trans, który jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu. Zaczynając od podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, na nowotworach kończąc.Znajdziemy je w ciastkach, herbatnikach, uwodornionych olejach roślinnych.
-
nasycone - podobnie jak tłuszcze trans są niekorzystne dla naszego zdrowia. Znajdziemy je przede wszystkim w bardzo tłustym mięsie, wyrobach garmażeryjnych takich jak kabanosy, kotlety; w pełnotłustym nabiale; wyrobach silnie przetworzonych jak choćby słodycze.
Zatem w naszej diecie tłuszcze mogą, a nawet powinny się pojawiać. Jednak sięgajmy po te produkty, które są jak najmniej przetworzone, np. po oliwę. Jednak w polskich warunkach najlepszym olejem jest oczywiście olej rzepakowy.
I choć oliwki są zdrowsze od samej oliwy, to jednak obu tych produktów możemy spokojnie używać w kuchni.
USDAgov, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...
I choć oliwki są zdrowsze od samej oliwy, to jednak obu tych produktów możemy spokojnie używać w kuchni.
(USDAgov, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...)