Czy warto jeść mrożonki?
ruda
Zapewne w okresie wiosennym i letnim to pytanie jest trochę bezsensowne, gdyż większośc z nas sięga wtedy po świeże owoce i warzywa. Jednak kiedy nadciąga późna jesień oraz zima, to mrożonki są świetnym wyjściem z sytuacji, jeśli chcemy konsumować pełnowartościowe produkty, które w pełni zachowują swoje substancje odżywcze (głównie chodzi o witaminy, których ubytek po zamrożeniu jest naprawdę niewielki - maksymalnie 30%). Dzięki mrożeniu nie wprowadza się do owoców i warzyw dodatkowych składników, jak choćby podczas marynowania (ocet). Co ciekawe, podczas gotowania ubytek witamin jest znacznie mniejszy, niż podczas przygotowywania w ten sam sposób produktów świeżych!
Na co należy zwracać uwagę podczas zakupu mrożonek?
Przede wszystkim czy owoce i warzywa są sypkie. Jeśli zbite są w ciężką kulę oznacza to, że wcześniej uległy rozmrożeniu. Po drugie lepiej kupować mrożonki zapakowane w pudełko lub worek. Dostępne w supermarketach różne zamrożone warzywa czy owoce na wagę są często dużo gorszej jakości, głównie dlatego, że potrafią tak leżeć nawet kilka miesięcy a ich walory smakowe znacznie się obniżają. Warto też patrzeć w jakiej temperaturze zamrożony został produkt. Im ta temperatura jest wyższa, tym lepiej dla nas.
Jakie plusy mają jeszcze zamrożone warzywa i owoce? Przede wszystkim przygotowuje się je szybciej niż produkt świeży. Po wyjęciu z opakowania są gotowe do spożycia. Należy jednak pamiętać, że raz rozmrożonych produktów nie można ponownie zamrażać. Co więcej pozwalają nam cieszyć się smakiem owoców i warzyw, których w trakcie zimy są trudno dostępny lub ich jakość pozostawia wiele do życzenia.
artist in doing nothing, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...
(artist in doing nothing, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...)