
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy i obserwujący
Moderacja: tylko niezaufani
Zasady fotografii kulinarnej
by Jamie Oliver i David Loftus
Promując ostatnio w swojej notatce fotografię kulinarną nie wspomniałam o znakomitym duecie kucharsko-fotograficznym. Duecie Jamiego Olivera i Davida Loftusa. Może to i dobrze bo tej dwójce warto poświęcić cały post.
Jamie Oliver to znany większości brytyjski kucharz, który w swoim programie telewizyjnym zachęca do gotowania tym, że nawet najcudowniejsze i z pozoru bardzo skomplikowane dania, potrafi przyrządzić w 15 minut. Na dodatek efekt wizualny dań, zwykle powala na kolana. Jamie wydał kilka książek kucharskich i bardzo często aktualizuje swój profil na Instagramie, dodając zdjęcia, na których widok prawie zawsze cieknie mi ślinka.
Pewnie nie byłoby tak, gdyby 15 lat temu nie rozpoczął współpracy z Davidem Loftusem - profesjonalnym fotografem żywności. Od kilkunastu lat razem gotują i fotografują. Efekty ich pracy znajdziecie w wielu książkach, a ostatnio także na YouTube.
Razem z Akademią Nikona, duet Jamiego i Davida, przygotował film, prezentujący ich wspólną pracę i zdradził kilka tajników dobrej fotografii jedzenia. Podstawowe zasady food-photography według Davida Loftusa:
- wykorzystuj neutralne tło, dla podkreślenia tekstury
- wykorzystuj naturalne, miękkie światło
- fotografuj szybko, szczególnie jeśli jedzenie jest gorące
- rób dużo zdjęć, nie tylko samej potrawy, ale także tego, co jest dookoła
- aby uchwycić dynamizm, korzystaj z długiego czasu otwarcia migawki
- spróbuj opowiedzieć historię, aranżując scenerię
- rób zbliżenia
- wykorzystuj kolorowe składniki, a dania serwuj na talerzach w kolorze złamanej bieli
Wszystkie te zasady wykorzystane na zdjęciach Loftusa, znajdziecie na jego kolorowej stronie.
No to do dzieła!
