KomentatorAutorWydawca hejtuanek
subskrybuj autora
(subskrybuje: 1 osoba)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

Wpisy:
Notatki 182 (+119/-0)
Komentarze 38 (+0/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

Najlepsza restauracja w Tokaju

Gróf Degenfeld Kastélyszálló

Przejażdżka po restauracjach Tokaju była raczej rozczarowująca. Obsługa średnia, jedzenie przeciętne albo niedobre, lepszej kuchni węgierskiej można było spróbować w restauracjach tematycznych na terenie Polski.

Zmęczeni rozczarowaniami, na ostatni obiad udaliśmy się do restauracji, która wyglądała na wyjątkowo drogą i elegancką. Pomieszczenia jadalne umieszczono w zamku przylegającym do winnicy, z sufitów zwisały kryształowe żyrandole a elegancko ubrani kelnerzy byli bardziej niż uprzejmi.

Zamek Gróf Degenfeld Zamek Gróf Degenfeld (Anna Ciepiela)

Jedzenie nie odbiegało jakością od ogólnego wrażenia. Być może byłam pod wpływem kontrastu, który spodwodowały wcześniejsze słabe doświadczenia, ale mogła to być najlepsza restauracja, w jakiej kiedykolwiek dane mi było jeść.

Najbardziej chyba zachwyciła mnie zupa - krem z gorgonzoli, podawana z drobno posiekanymi gruszkami i płatkami jamón serrano. Wspaniałe było też domowe parpadelle z grillowanymi borowikami oraz sandacz na placku kukurydzianym. Ale nawet herbata (podana z cytryną i miodem akacjowym) była jakimś cudem przepyszna. Przyzamkowa winnica produkuje oczywiście własne wino - cudownie orzeźwiające hárslevelű.

Ceny były wyższe, niż w inych odwiedzonych przez nas jadłodajniach, jednak nadal sporo niższe, niż w podobnej jakości restauracji w Warszawie.

W zamku oczywiście można nie tylko się stołować, ale i mieszkać. Oferuje iście królewskie pokoje, basen, oświetlone korty tenisowe i degustacje win.

Polecam każdemu, kto gotów jest za najwyższą jakość zapłacić odrobinę więcej.

Strona zamku: http://hotelgrofdegenfeld.hu/.