KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

28/05/14 publiczna

Kurczak z porem

Dziś znowu por. Chyba uznam go za odkrycie tego roku bo nigdy wcześniej nie sądziłam, że por może mieć tyle wspaniałych odsłon. Połączenie pora z tymiankiem jest już samo w sobie genialne, a co powiecie na kurczaka w tym towarzystwie?

Miałam w zamrażarce pierś z kurczaka więc stwierdziłam, że nic innego nie może z niej powstać. Danie robi się błyskawicznie choć jego smak i wygląd wcale tego nie mówi. Przejdźmy do rzeczy:)

(AgnesO)

(AgnesO)

(AgnesO)

Rozmrożoną pierś z kurczaka przekrajam w poprzek, następnie dwie powstałe części, kroje na mniej więcej trzy kawałki (razem sześć). Marynuję przez minimum 15 minut w oliwie, cytrynie lub limonce, tymianku, soli i pieprzu. W międzyczasie dokładnie opłukuję liście pora (w którym zazwyczaj jest mnóstwo piachu!). Białą jego część i trochę zielonej kroję w półcentymetrowe krążki i wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem. Chwilę mieszam, dodaję sól, pieprz i trochę tymianku. Od Was zależy z czym podacie kurczaka. Ja wybieram młode ziemniaki, które gotuję na oko, aż będą miękkie tak, że widelec będzie w stanie gładko je nakłuć. Ziemniaki się gotują. Gdy por robi się już coraz bardziej miękki, wrzucam do niego zamarynowanego kurczaka. Smażę przez kilka minut co chwila przewracając. Gdy jest już prawie usmażony, odstawiam z ognia i wlewam pół kubeczka śmietanki 30% i mieszam. Ponownie stawiam na średnim ogniu i jeszcze przez kilka minut duszę kurczaka w porowym sosie. Jeszcze solę i pieprzę do smaku. Rozkładam na talerzu kurczaka w porze i ugotowane ziemniaki, które smaruję masłem i posypuję świeżym koperkiem.

Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot