KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

03/10/13 publiczna

Ilustracje w stylu Endo

Prace Endo po raz pierwszy zobaczyłam na empikowych zeszytach kilka lat temu. Zachwyciły mnie słodkie, dziewczęce obrazki z pastelową kolorystyką. Dzisiaj śledzę ilustratorkę na Instagramie i dowiaduje się o coraz to nowych przedsięwzięciach z jej udziałem oraz nagrodach, które jej przyznano. 

http://komix.blog.pl/ http://komix.blog.pl/ (Agata Endo Nowicka)

 

http://komix.blog.pl/ http://komix.blog.pl/ (Agata Endo Nowicka)

Jedna z najzdolniejszych polskich artystek, Agata Endo Nowicka jest autorką ilustracji i komiksów. Od ponad dziesięciu lat można śledzić jej komiksowego bloga, którego główną bohaterką jest ona sama. Współpracuje ze znanymi tytułami polskich i zagranicznych magazynów, jak Elle, Wysokie Obcasy, K Mag czy New York Times. Bywa także kuratorką i organizatorką wystaw. W 2006 roku Endo wydała książkę Projekt: Człowiek - komiks w formie albumu opowiadający 9 miesiącach jej życia, czyli okresie ciąży. Trudny temat rozpadającego się związku i narodzin nowego życia opakowała w kolorową formę.

http://komix.blog.pl/ http://komix.blog.pl/ (Agata Endo Nowicka)

Artystka tworzy ilustracje do artykułów i felietonów, jej prace można znaleźć na ścianach niektórych kawiarni Empiku albo kubkach, czy przypinkach. Jej rysunki charakteryzują się subtelną kreską i cukierkowymi kolorami. Często jeden obrazek wzbogaca o błyskotliwy podpis, który tworzy jednoobrazkowy komiks. Dokładnie odnajduje się w aktualnych trendach. W swoich pracach zwraca uwagę na trudne relacje międzyludzkie, traktuje je z ironią i przymrużeniem oka.

Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot