KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

16/03/14 publiczna

Ile jest chmielu w piwie?

Pisząc o polskich lokalnych browarach, warto też wspomnieć o samym chmielu, z którego robione są te wyśmienite, oryginalne piwa. Browary sięgają po różne odmiany chmielu, często amerykańskie czy niemieckie, dla uzyskania niepowtarzalnych wrażeń smakowych.

Humulus lupulus Humulus lupulus (Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen/http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Humulus_lupulus_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-072.jpg)

Zacznijmy od tego, że chmiel dzieli się na dwa rodzaje: goryczkowy i aromatyczny. Do której grupy klasyfikuje się chmiel, zależy od zawartości alfa-kwasów oraz ich proporcji w stosunku do estrów. Nie będę się rozwodzić nad charakterystyką tych związków chemicznych. Ogólnie rzecz biorąc: im więcej alfa-kwasów, tym większa gorycz piwa. Proces chmielenia zaczyna się dopiero po powstaniu fundamentu piwa, czyli ekstraktu. Dochodzi do tego poprzez mieszanie słodu jęczmienia albo pszenicy z ciepłą wodą. W wyniku tego powstaje słodki roztwór (czyli fundament piwa). Dopiero alfa-kwasy podczas chmielenia wpływają na to, jak bardzo piwo będzie wytrawne.

Humulus lupulus Humulus lupulus (Nejmlez/http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Humulus_lupulus.jpg)

Jednym z najbardziej popularnych stylów warzenia piwa jest India Pale Ale. Po raz pierwszy warzono w tym stylu w XIX wieku w Anglii. Dziś rozróżniamy angielskie IPA oraz amerykańskie IPA.

J & J Morison Ltd acquired the Commercial Brewery (1868) in Sugarhouse Close in the Canongate in 1877. In 1960 the company was taken over by Scottish Brewers Ltd. Parts of the brewery complex have been converted into student flats. J & J Morison Ltd acquired the Commercial Brewery (1868) in Sugarhouse Close in the Canongate in 1877. In 1960 the company was taken over by Scottish Brewers Ltd. Parts of the brewery complex have been converted into student flats. (Kim Traynor/http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Morison%27s_India_Pale_Ale_label.jpg)

Do ogólnej charakterystyki angielskiego Pale Ale należy zaliczyć kwiatowy, ziemisty lub owocowy aromat. Intensywność aromatu chmielowego jest niższa niż w amerykańskiej wersji. Za to ma więcej słodowego smaku i zapachu. Barwa piwa chmielonego w stylu English IPA to od złocistego bursztynu, do jasnej miedzi.

Amerykańskie IPA, charakteryzuje się mocnym chmielowym aromatem i dość wysokim chmielowym smakiem. Aromat jest też lekko cytrusowy, sosnowy, kwiatowy, co doskonale odzwierciedla ogólny charakter amerykańskiego chmielu. Kolor amerykańskiego IPA waha się między średnio złotym, a czerwono-miedzianym.

Do najbardziej popularnych odmian chmielu należy amerykański, niemiecki i angielski oraz nowozelandzki. Oto kilka z nich:

Najbardziej popularny uniwersalny chmiel amerykański Amarillo - podbija gorycz piwa, używany jest dla aromatu piw górnej fermentacji. Ma cytrusowy aromat. Kolejny popularny amerykański chmiel to Cascade - także do piw górnej fermentacji. Posiada aromat owoców tropikalnych. Zawiera od 4,5-7% alfa-kwasów. Między innymi te chmiele zawiera piwo Atak Chmielu od Pinty.

Do angielskich odmian należy zaliczyć Fuggle, wykorzystywany do produkcji tradycyjnych angielskich piw. Nadaje im korzenny, ale łagodny posmak. Zawiera od 4,5-5% alfa-kwasów.

Popularny nowozelandzki chmiel o nazwie Pacific Gem, posiada jagodowo-jeżynowe nuty i od 11-15% alfa-kwasów. Zawiera go Pacific Pale Ale z Browaru Artezan.

Na koniec polskie chmiele, również wykorzystywane przez lokalne browary, możemy wymienić popularny aromatyczny chmiel Lubelski. Także Lomik, pochodzący z Nowego Tomyśla i używany przy produkcji piwa Grodziskie.

Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot