Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

17/05/14 od AgnesO

We francuskiej piekarni

Kuchnia francuska jest dość zróżnicowana i jak każda, ma w sobie kilka wizytówkowych dań. Jednym z nich jest quiche lorraine. Nie sposób go nie zauważyć, gdyż we Francji znajdziemy quiche na każdm kroku - w sklepie spożywczym czy w piekarni. Po długich włóczęgach w Paryżu, zawsze uwielbiam przystanki w spotkanej akurat piekarni, po to żeby przekąsić quiche albo rogalika.

(Juan Patino/https://www.flickr.com/photos/patinoart/9339669462)

(Carol Baby/https://www.flickr.com/photos/carolbaby/4583196617)

Quiche lorraine pochodzi z Lotaryngii - krainy północno-wschodniej Francji. Historia tego dania sięga XVI wieku. Quiche lorraine jest to rodzaj kruchego placka z nadzieniem w postaci boczku i sera żółtego. Oczywiście robi się też quiche z innym nadzieniem, np. cukinią, pieczarkami, łososiem, natomiast quiche lorraine to najbardziej klasyczna wersja. Danie zawiera bardzo ważny składnik w postaci migaine - masy jajeczno-śmietanowej, którą zalewa się quiche. Smakuje świetnie zarówno na zimno, jako szybka przekąska, jak i w postaci ciepłego dodatku np. do zupy czy sałatki. Wtedy może tworzyć nawet danie główne.

Wypróbowany przepis na quiche polecam z Kwestii Smaku. Pamiętajcie, że nadzieniem może być cokolwiek, co akurat znajdziecie w swojej lodówce;) Nawet ogórki konserwowe czy zwykła szynka i ser.

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):