Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

Smaki Włoch

„Spontaniczny profesjonalizm podniebienia”

Joanna Klimczak Joanna Klimczak

Italia uwodzi mnie od wielu lat, jest jednym z najczęstszych celów moich wypraw. Jej naturalne piękno krajobrazu, magia lokalnych zwyczajów, słońce, rozluźnione społeczne relacje, a przede wszystkim dobre wino i wspaniałe aromatyczne potrawy ujmują mnie od wielu lat. Gdy przekraczam granicę Włoch wydaje mi się, że żyje się tu wolniej, spontanicznej, bez pośpiechu pije wino czy smakuje posiłki. Włochów jednoczy powszechne zamiłowanie do dobrego jedzenia i picia. To właśnie na nim oparta jest włoska koncepcja życia znana jako Dolce Vita. Zarówno jedzenie, jak i gotowanie to dla Włochów przyjemność, której nieodzownie towarzyszy tradycja, namiętność i pomysłowość przez co włoska kuchnia jest najbardziej uwielbianą na świecie.
Esencją włoskiej kuchni nie są umiejętności kucharza, ale jej składniki. Gotowanie oparte jest na prostych smakach i świeżych produktach: ziołach, świeżo wytłoczonej oliwie, pieczywie, domowym makaronie oraz warzywach i owocach prosto z ogrodu. Tak wyczarowane potrawy przy akompaniamencie wina są kluczem do dobrego życia dla Włochów. Stąd kultura dobrego jedzenia i wina jest tak ważna w Italii. Jedzenie, sposób jego przyrządzania oraz wino mają centralne znaczenia dla włoskiego dobrego samopoczucia oraz szczęścia.

Jestem przekonana, że moje zamiłowanie do Włoch, włoskiego regionalizmy, jedzenia i wina jest tym co potrzebne by zarazić innych tą wewnętrzną włoską iskrą oraz pokazać, że każdy z nas może czerpać z włoskiego Dolce Vita niekoniecznie odwiedzając Włochy. Parę składników, oliwa, kieliszek wina i łatwo odkryjemy, że Dolce Vita jest również w naszym DNA. Proponuję zacząć od Bruschetty. Potrzebny nam będzie chleb, oliwa oraz parę ząbków czosnku. Chleb należy pokroić, skropić oliwą i włożyć do piekarnika, tak by delikatnie się zarumienił. Po wyciągnięciu smarujemy czosnkiem… gotowe! Na wierzch idealne będą kawałki pomidorów!