7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Produkcja placków pita
Pszenne placki pita to typowy wyrób dla krajów Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Podczas wypieku pęcznieją garącym powietrzem od środka, co w efekcie po ostygnięciu tworzy pustą przestrzeń/kieszonkę - idealną do tego, żeby wypełnić ją jakimś farszem.
Ostatnio miałam okazję przyglądać się "przemysłowemu" procesowi produkcji placków pita. wydało mi się to na tyle ciekawe, ż epostanowiłam pokazać Wam, jak takie placki postają.
(Aleksandra Foryś)
Przy masowej produkcji, przed wypiekiem, przygotowane uprzednio placki przechowuje się w drewnianych ramkach, obsypane czymś na kształt mąki:
(Aleksandra Foryś)
Następnie placki lądują na taśmie i idą prosto do pieca.
(Aleksandra Foryś)
Taśma przesuwa się przez rozgrzany piec, z którego po drugiej stronie wychodzą już prawie gotowe placki pita.
(Aleksandra Foryś)
Teraz zostało już tylko dać im torchę poleżakować na pólkach, tak żeby opadły:
(Aleksandra Foryś)
Smacznego!