Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

01/05/14 od Ola

Produkcja placków pita

Pszenne placki pita to typowy wyrób dla krajów Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Podczas wypieku pęcznieją garącym powietrzem od środka, co w efekcie po ostygnięciu tworzy pustą przestrzeń/kieszonkę - idealną do tego, żeby wypełnić ją jakimś farszem.

Ostatnio miałam okazję przyglądać się "przemysłowemu" procesowi produkcji placków pita. wydało mi się to na tyle ciekawe, ż epostanowiłam pokazać Wam, jak takie placki postają.

(Aleksandra Foryś)

Przy masowej produkcji, przed wypiekiem, przygotowane uprzednio placki przechowuje się w drewnianych ramkach, obsypane czymś na kształt mąki:

(Aleksandra Foryś)
Następnie placki lądują na taśmie i idą prosto do pieca. 

(Aleksandra Foryś)
Taśma przesuwa się przez rozgrzany piec, z którego po drugiej stronie wychodzą już prawie gotowe placki pita.

(Aleksandra Foryś)
Teraz zostało już tylko dać im torchę poleżakować na pólkach, tak żeby opadły:

(Aleksandra Foryś)
Smacznego!