Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

18/05/14 od AgnesO

Frittata

Przenieśmy się tym razem do włoskiej kuchni i poznajmy pyszną frittatę. Jest to danie podobne do quiche, o którym pisałam ostatnio. Jednak frittata jest o wiele lżejsza i moim zdaniem typowo śniadaniowa choć niektórzy potrafią jeść ją o każdej porze dnia.

(jeffreyw/https://www.flickr.com/photos/jeffreyww/6628633881/in/photolist-b6KtV4-8ReisJ-79evyz-7HctoZ-aoSVBp-79entH-79enx2-dKsiJU-8YhmeP-79ie9s-79enoc-rMWgE-79ie4m-8Eaz7b-8y1Qjx-7ALynt-bW5yJU-bW5yxW-a6YQ37-7XD7CE-a6VX58-8hTzCi-74pHyy-8CpaYx-8Csj8G-2B8re7-2B43oH-bQyuyi-bQyunZ-8Csiku-9uqggg-5E5Hbo-6Bf1dm-e6NX18-6PgUnu-5Pr9KA-acG5sX-7pXn95-8ZwzYD-mNiAWt-3KXCgG-c3aSnq-aEqcmf-aEmmFx-7Sz9yZ-6rc4xZ-JcApt-cwhtUw-8wBkf8-5RW9vh)

Frittata jest włoskim daniem, w którym głównym składnikiem są jajka. Zresztą frittata oznacza po włosku jajeczne ciasto. To najprościej rzecz ujmując - delikatny omlet z warzywnym lub mięsnym nadzieniem. Zdaje się, że danie tego typu jest bardzo popularne wśród studentów gdyż nie wymaga wielkich zasobów finansowych i można do niej dorzucić właściwie wszystko. Do frittaty dodaje się też czasami ziemniaki. Wtedy przypomina klasyczną hiszpańską tortillę. Frittatę można smażyć, a także zapiekać. Proces smażenia jest dłuższy niż w przypadku smażenia zwykłego omleta i wymaga niższej temperatury. Dolna część frittaty ma być ścięta, natomiast górna jeszcze dość płynna. Uważajcie, bo czasami ze zwykłej jajecznicy, może wyjść frittata;)

(jeffreyw/https://www.flickr.com/photos/jeffreyww/5231411025)

Mnóstwo świetnych pomysłów na frittatę, znajdziecie jak zwykle na blogu Kwestia Smaku.  I znowu, dodatki zależą od Waszych upodobań!