Wielkanoc
6 osób
Moderatorzy:
    Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Na wielkanocnym stole
Sernik wielkanocny z gruszkami mojej mamy
Tuż przed świętami często bywa, że upiekliście sernik, ale "rozszedł" się w tajemniczych okolicznościach. Bywa też, że obudziła się w Was ambicja by zaimponować teściowej. Czasem bywa zaś, że jesteście po prostu znudzeni klasycznym sernikiem i szukacie alternatywy dla dotychczasowego przepisu. Niezależnie jakie są Wasze pobudki - wszystko wskazuje na to... czytaj dalej
komentarze 3, ostatni od ruda:
Jadłam już kiedyś podobny sernik. A ponieważ uwielbiam gruszki, to dużo bardziej smakowała mi ta odmiana, niż np. z dodatkiem brzoskwiń :) ...
Oryginalne jaja wielkanocne z naturalnych barwników
Moja dzisiejsza notka będzie krótkim uzupełnieniem świetnej notki Oli o wielkanocnych pisankach. Chciałam się podzielić fajnym pomysłem na ciekawe pisanki bez używania sztucznych barwników. Postanowiłam, że w tym roku moje jajka nabiorą kolorów w stu procentach naturalnych i uzyskam je z naturalnych składników. Nic prostszego! Bardzo podoba mi się pastelowy... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 2, ostatni od roxa:
Ja również używam tylko naturalnych "barwników" cebula pięknie barwi na odcienie złoto-brązowe, odmiana czerwonej cuebuli daje ciekawy odcień a młode żyto pastelową zieleń :) ...
Tradycje około stołowe
Śniadanie wielkanocne po polsku
Uroczyste śniadanie w wielkanocną niedzielę jest chyba w każdym polskim domu. Wszędzie są też jajka, w różnej postaci. A co z resztą? Czy tradycyjne potrawy różnią się regionalnie tak bardzo, jak te bożonarodzeniowe? Na pewno nie jest ich tak wiele – na temat wieczerzy wigilijnej mogłam pisać i pisać, wybierając co... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Mazurek jak malowany
Mazurek Wielkanocny jest ciastem mającym długą tradycję w polskiej kuchni. Poszukując informacji na temat pochodzenia mazurka, znalazłam hipotezę, iż pojawił się na naszych stołach za sprawą słodkiej kuchni tureckiej. Ten placek, wykonany z ciasta kruchego, biszkoptowego lub marcepanowego, zazwyczaj posiada sporą ilość bakalii (rodzynki, figi, skórka pomarańczowa) oraz jest lukrowany... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Wielkanocne smakołyki: babka
Kiedy myślę o wielkanocnym stole, w głowie obok mazurka, zawsze pojawia się wielkanocna baba. Mimo, że w moim domu raczej nigdy nie robiło się mazurka, a jedynie babkę i inne ciasta, to taki właśnie książkowy obraz kojarzy mi się z tymi świętami. Natomiast miałam okazję jeść mazurka i zdecydowanie jestem... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 15, ostatni od ruda:
Tak..tu się kłania moje czytanie ze zrozumieniem. Ok, teraz wszystko jasne! :D ...
Ostatnio komentowane na stronie:
17/04/2014 Ola

Niedziela Wielkanocna

2 komentarze, ostatni z 28/03/2016 od pinot
19/04/2014 Ola

Sernik wielkanocny z gruszkami mojej mamy

3 komentarze, ostatni z 20/04/2014 od ruda