7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Botwinka
Nie ma jak wiosna. A raczej nie ma jak wiosenne dania! Uwielbiam moment, kiedy w sklepach i na bazarkach robi się coraz bardziej kolorowo. Mogę w końcu urozmaicić domowe menu i wzbogacić je o lekkie, smakowite dania.
Na chłodnik może jeszcze troszkę za wcześnie, ale za to na zupę z botwinki jest w sam raz. Lubię botwinkę bo oprócz genialnego koloru, można ją podawać z alternatywnymi dodatkami. Ja najczęściej gotuję do niej słodkie ziemniaczki, które na koniec delikatnie podsmażam na maśle i posypuję koperkiem lub gotuję jajka. Jest świetna także z pokruszonym serem feta.
Ponadto botwinka jest niskokaloryczna, także świetnie nadaje się na wiosenny czas, kiedy niektórzy chcą zrzucić kilka kilogramów ;)
Do zrobienia botwinki, wykorzystałam przepis z Kwestii Smaku. Dodałam jeszcze dużo szczypiorku, którego akurat w tym przepisie nie ma, a dla mnie jest to nieodłączny składnik.