W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

20/05/14 od Ola

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Po uciechach podniebienia jakich zaznałam w trakcie ostatniego pobytu w Gruzji zachcialo mi się jakiegoś bardziej "wyrafinowanego" i lżejszego dania - wybór padł na tartę z łososiem i szpinakiem. 

(Aleksandra Foryś)

Poza ciastem - o którym będzie mowa niżej, tarta jest stosunkowo prosta w przygotowaniu.

Składniki na farsz:
-paczka szpinaku
-filet z łososia (ok 200 g)
-duży pojemnik śmietany 18%-pęczek koperku
-duża cebula
-dwa żółtka
-trochę startego żółtego sera

Cebulę siekamy i szklimy na patelni. Dodajemy szpinak i smażymy aż szpinak trochę "oklapnie".

Następnie na drugiej patelni obsmażamy filet. Jeśli na filecie jest skóra, to filet smażymy wraz ze skórą - na ciepło mięso łatwiej od niej odejdzie.

(Aleksandra Foryś)
Obsmażone mięso drobimy na kawałeczki do miski i dodajemy posiekany koperek. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka, starty ser i podsmażony szpinak.

Na podpieczony spód tarty nakładamy przygotowaną masę i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

(Aleksandra Foryś)

30 minut później...

(Aleksandra Foryś)

Jak zwykle nie obyło się bez lokalnie zastosowanych "modyfikacji". Np. tarta wciąż pozostaje dla mnie jakimś wyzwaniem - głównie ze względu na kruche ciasto. Ostatnio jednak wycwaniłam się i wykorzystuję ciasto, które pierwotnie przygotował na pizze mój luby. Ponieważ luby jest ciągle na diecie ciasto było na mące razowej (z dodatkiem pszennej). W sytuacji gdy brak jednak wspomnianego ciasta idę do sklepu i kupuję po prostu kruche ciasto mrożone co by się nie frustrować - co i Wam polecam jeśli borykacie się z podobnym problemem.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot