W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

10/10/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Seler

Uznany za eliksir młodości.

Naukowcy wyliczyli, że seler jest źródłem ponad 86 cennych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Usprawnia pracę nerek. Reguluje przemianę materii. Ma dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Pobudza apetyt. Działa przeciwbólowo. Usprawnia pracę serca. Oczyszcza organizm. Nawilża skórę. Wzmacnia włosy.

Sałatka Waldorf

Najbardziej popularnym daniem z selera jest właśnie sałatka Waldorf z jabłkami, selerem, orzechami i majonezem. Przygotowuje się ją w prosty sposób. Jabłka należy obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z połowy cytryny. Obranego selera trzeba włożyć na minutę do wrzącej wody, następnie pokroić w słupki, skropić sokiem z reszty cytryny i wymieszać z jabłkiem. Dodać pieprz i cynamon do smaku. Wymieszać z taka ilością majonezu, jaką lubimy. Na wierzch ułożyć posiekane i uprażone orzechy włoskie.

Gdzie kupić?

Co ciekawe rośnie też na dziko. W Polsce tylko na wyspie Uznam. W sklepie przeciętna cena za główkę selera to 2 zł. Powinno się go jeść od połowy sierpnia do połowy marca. Jeśli chcemy, by był świeży przez dłuższy czas, więcej niż 3 miesiące trzeba przechowywać go w zimnym i chłodnym pomieszczeniu najlepiej w drewnianej skrzynce. Do paru tygodni wytrzymuje też w lodwóce.

Polecamy:

Gospodarstwo Rolno-Warzywne, Król Zbigniew, Król Arkadiusz, Chwalęcice 51, Goszczanów.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot