W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

08/10/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Rukola

Przekonuje oryginalnością.

Jest taka anegdotka. Przychodzi znana aktorka Magdalena Cielecka do sklepu i prosi o rukolę. Sprzedawca odpowiada: "mamy kolę, kolę light, pepsi-kolę, ale ru-koli nie mamy".

Ta sytuacja pokazuje jak mało znana jest jeszcze rukola w naszym kraju, chociaż w okresie przedwojennym używano jej często choć pod inną nazwą - rokietta siewna. To warzywo kojarzy mi się przede wszystkim z Włochami, gdzie to raz pierwszy jadłam pizzę z rukolą. Kucharz rozsypał ją szczodrze garściami na mącznym placku i przez to nie było go wcale widać. Smak miała bardzo przyjemny.

Orzechowa i gorzka

W Polsce hoduje się ją od maja do końca września. Rukola jest gorzko-orzechowa. Świetnie pasuje też do mozzarelli i pomidorków koktajlowych lub fety. Oczywiście można położyć ją na kanapkę lub wymieszać z innymi sałatami. Dodaje werwy grillowanym warzywom, pieczonemu mięsu z kurczaka czy indyka. Warto ją podawać z sałatkami z owocami cytrusowymi.

Samo zdrowie!

Glukozynolany - to tajemnicze słowo, ale właśnie dzięki nim rukola chroni przed nowotworami i zwiększa odporność. Rukola ma działanie bakteriobójcze. Jest lekkostrawna. Ma żelazo. W medycynie używa sie jej do wyrobu syropu na kaszel.

Gdzie kupić?

Jeśli ją kupujemy, trzeba zwrócić uwagę na to, czy listki są jędrne, czyli po prostu niezwiędnięte. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach i na lokalnym straganie. Można ją też dostać w sklepach internetowych oraz w gospodarstwach agroturystycznych. Ceny się wahają od 6 zł do 9 zł za 100 g.

Dłużej niż dwa dni raczej jej nie przechowujmy i raczej w hermetycznym opakowaniu lub zawiniętą w wilgotny papier w lodówce.

Jest bardzo bezproblemowa w hodowli. Można zasadzić ją na własnym bakolnie czy na parapecie w kuchni. Trzeba ją tylko systematycznie podlewać. Nasiona kosztują ok. 2-4 zł.

Polecamy:

Gospodarstwo Ekologiczne, Maciej Jabłoński, ul. Grzybowa 36, Rozalin

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot