W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

14/12/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Roszponka

W zimie nie jesteśmy skazani tylko i wyłącznie na mrożonki, które nie są szczególnie zdrowe. Trwa sezon na roszponkę: od listopada do kwietnia.


Jest to sałata o charakterystycznym subtelnym, orzechowym smaku i ciemnozielonych liściach. Nazywana jest czasem roszpunką. Jej francuska nazwa brzmi „doucette” – czyli łagodny, słodki.


Zielone smoothie


Roszponkę można przygotowywać w taki sam sposób jak szpinak na ciepło albo dodawać do innych sałat w sałatkach.
W wielu kawiarniach i restauracjach właśnie zimą można spotkać się ze smoothie z roszponką z różnymi dodatkami. Zróbmy go sami w domu.


20 dag roszponki
2 łyżki otrębów owsianych
1 banan
1 łyżeczka miodu
400 ml jogurtu naturalnego
Banana obrać, pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zmiksować. 


Często przygotowuję zupę z roszponki:
1 cebula
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
20 dag roszponki
2 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
olej
bazylia
czerwony pieprz
śmietana 18%
migdały


Obieram cebulę, kroję w piórka, lekko podsmażam na oleju, dolewa 2 łyżki, duszę. Osobno gotuję ziemniaka w mundurku w osolonej wodzie. Następnie dokładnie miksuję obranego ziemniaka, przygotowaną cebulę wraz z bulionem i roszponką. Przyprawiam bazylią, czerwonym pieprzem, dodaję 2 przeciśnięte przez paskę ząbki czosnku. Zagotowuję. Podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni migdałami.


Omega – 3 i inne rzeczy


Roszponka jest właśnie bogatym źródłem kwasów omega-3 oraz błonnika. Pobudza trawienie. Działa uspokajająco na system nerwowy. Roszponka jest niskoglikemiczna, czyli spokojnie moga ja jeśc osoby chore na cukrzycę oraz z podniesionym poziomem cukru. Dzięki dużej zawartości żelaza pozytywnie wpływa na pracę serca i układ krążenia. Poza tym chroni przed zmarszczkami, bo zawiera dużo beta-karotenu. Wzmacnia układ odpornościowy. Pełni rolę naturalnego filtru słonecznego.


Gdzie kupić


Powinna mieć świeży intensywny zapach, a łopatkowate liście nie powinny być zwiędłe Należy ją przechowywać w lodówce w plastikowej torebcenawet kilkanaście dni. Przeciętnie kosztuje 5-6 zł za 10 dag. Można ją kupić w większości supermarketów i warzywniaków. Rzadko zdarza się w przeciętnych sklepach czy na lokalnych warzywniakach. Zwykle kupuje się ją w foliowym worku. Ma delikatne, zielone, małe listki. W lodówce powinna być przechowywana w opakowaniu, w którym ją kupiliśmy albo w innej plastikowej torebce do tygodnia.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot