W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

03/06/14 od AgnesO
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno

Potrawy z miętą

Mięta to nie tylko świetny dodatek do napojów czy deserów, ale także fajny składnik do potraw. Gdy tylko się w niej pojawia, danie od razu wydaje się lżejsze. Dzisiaj w moim menu pojawiła się sałatka z miętą. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis, z którym spotkałam się ostatnio u znajomej. Sałatka jest naprawdę sycąca, a jednocześnie lekka i fajnie się sprawdza w letnie dni. Na pewno zabiorę ją kiedyś na piknik.

Podstawą sałatki jest kasza gryczana. Reszta składników to jajka, łosoś, rzodkiewka, groszek zielony, mięta, sok z cytryny oraz oliwa. Podam przepis na średnią ilość sałatki, która starczy mniej więcej na cztery-pięć porcji.

(AgnesO)

Gotujemy jedną torebkę kaszy gryczanej, tak jak na opakowaniu. W międzyczasie wstawiamy do gotowania dwa jajka, które gotujemy na twardo. Gdy kasza i jajka będą dochodzić do siebie, kroję około sześć rzodkiewek w cienkie plasterki. Odcedzam i przepłukuję groszek z puszki. Następnie niecałą paczkę wędzonego łososia kroję w około 2cm kawałki i wstawiam do mikrofali na kilka minut, żeby łosoś nabrał ładnego różowawego koloru i nie był tak bardzo surowy. Oczywiście nie jest to konieczne, ale wydaje mi się, że akurat w tej sałatce taki łosoś smakuje lepiej. Wszystkie gotowe składniki czyli groszek, rzodkiewkę i łososia, wrzucam do miski. Następnie dorzucam ugotowaną kaszę gryczaną i pokrojone w kostkę jajka. Na koniec dodaję listki mięty - ilość zależy od Was. Skrapiam wszystko sokiem z cytryny i oliwą, a gdy jest potrzeba, solę i pieprzę. Mieszam i gotowe. Sałatka dobrze smakuje z grzankami ciemnego pieczywa.

Inny przepis, w którym można, a nawet zaleca się wykorzystać miętę, to krem z cukinii. Trzeba tylko uważać, żeby nie dodać za dużo mięty, bo w zbyt dużej ilości nabiera gorzkawego posmaku. Przepis na krem znajdziecie TU. Kiedy go robiłam, nie używałam ani jogurtu greckiego, ani czosnku, które są podane w przepisie a i tak był świetny;)

A jak Wy wykorzystujecie jeszcze miętę?

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot