W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

20/12/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Pietruszka (korzeń)

Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Do tej pory można zobaczyć ją dziko rosnącą na tym terenie. W Polsce sezon na nią trwa od lipca do końca marca.

Co innego natka, co innego korzeń. Korzeń w zupie gotujemy, posiekaną zieloną natką posypujemy zupę. Zajmiemy się najpierw korzeniem pietruszki.


W roli głównej


Jest to oczywiście podstawa włoszczyzny do przygotowania zup. Przestańmy ją jednak traktować jako dodatek, a przygotujmy z niej danie główne, albo przynajmniej znaczące.
Można z niej przygotować wspaniałe zupy kremy, które zimą rozgrzewają. Na przykład krem z pietruszki z jabłkiem i chrzanem albo z curry. Zamiast jabłka do zupy można oczywiście dodać gruszkę. Takie zupy warto podawać z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Modne są też chipsy z korzenia pietruszki. Tak samo jak z ziemniaków można przygotować puree z korzenia pietruszki. Można ją piec polaną miodem z dodatkiem główek czosnku. We Włoszech, szczególnie na Sycylii, je się sałatkę przygotowaną z pieczonej pietruszki, orzechów, mieszanki sałat i świeżej gruszki.


Warzywo lecznicze


Działa: moczopędnie, wiatropędnie i przeciwstresowo. Pobudza apetyt. Wspomaga trawienie. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Wpływa na kondycję kości. Służy urodzie poprzez zawarte w niej silne i naturalne przeciwutleniacze. Pomaga zwalczać przeziębienie, gorączki i infekcje. Jeśli mamy problemy z obrzękami - warto jeść pietruszkę. Jest polecana osobom, które cierpią na anemię. W medycynie ludowej korzeń pietruszki jest lekiem rozkurczowym oraz wspomaga leczenie wątroby. Nie powinna być jednak jedzona w dużych ilościach przez kobiety w ciąży. Dzięki temu że jest małokaloryczna i łatwostrawna, stała się ważnym składnikiem w dietach odchudzających.


Gdzie kupić


W sklepie łatwo ją pomylić z pasternakiem. Zdarza sie nawet, że warzywo to potrafią pomylić jego sprzedawcy. W kuchni anglosaskiej pasternak rzeczywiście zastępuje pietruszkę. Te warzywa można rozpoznać po naci. Pasternak ma liście z małymi włoskami, a pietruszka bez. Poza tym zapach pietruszki jest intensywny, pasternak po prostu nie pachnie pietruszką, zapach ma bardziej podobny do marchewki.

W tej chwili cena pietruszki waha się od 4 zł do 5 zł.  Najlepiej ją przechowywać w lodówce do miesiąca.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot