W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

10/10/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Patison

Robert Pattison? Nie! To warzywo.

Ich wygląd przypomina niezindefikowany pojazd kosmiczny. Do Europy z Ameryki Północnej przywieźli go Hiszpanie. Ma delikatny smak.

Jest to warzywo jeszcze bardziej tajemnicze od dyni. W sposobie przygotowania jest jednak prostszy od swojej pomarańczowej kuzynki. Również jak ona jest wartościowy pod względem witamin i minerałów.

Poza potasem i magnezem jest to jedno z niewielu warzyw, które zawiera wapń równowartościowy z tym w produktach mlecznych. Zapobiega obrzękom. Pomaga usuwać szkodliwe toksyny z organizmu. Polecane jest dla osób z nadwagą i nadciśnieniem. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, C i A. Patisony są małokaloryczne i lekkostrawne.

Jak frytki!

Jeśli z ziemniaka można usmażyć frytki, można też i z patisona. Trzeba go pokroić w słupki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Doprawić do smaku.

Warto też surowego patisona zetrzeć i wymieszać z sosem winegret. W ten sposób powstaje smaczna surówka. Warzywa te są też świetnym dodatekiem do lecza. Większe jednostki można zapiekać. Wcześniej należy z nich usunąć gniazda nasienne i wypełnić farszem z grzybów, warzyw czy mięsa.

Gdzie kupić?

Sezon na patisona zaczyna się w lipcu a kończy w październiku. Wybieramy sztuki z gładką i napiętą skórką. Przeciętnie kosztuje 5 zł za sztukę.

Polecamy:

Gospodarstwo Ekologiczne, Jerzy Milczarek, Grzybów 25, Słubice

 

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot