7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Jarmuż
Kto by pomyślał, że to kapusta?
Sezon na jarmuż się zaczął i będzie trwał całą jesień i zimę. Liście są długie, kędzierzawe, tworzą rozetę. Są zielone lub fioletowe. Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych kapusty.
Jest gorzki. Za wdzięczny w przygotowaniu nie jest. Jeśli jednak poświęcimy mu trochę czasu, potrafi się odzwdzięczyć smakiem i zaskoczeniem naszych znajomych.
Najpierw magnez, potas, wapń, sód, mangan, żelazo, witaminy E, B1, B2, B6, E. Przede wszystkim chroni przed nowotworami.
Zupa
Można go dodać na przykład do zupy. Tutaj plusem jest właśnie to, że liście ma twarde. Szybko się nie rozpadną. Ciężko je rozgotować.
Przykład z Niemiec
Na północy Niemiec jarmuż przygotowuje się w taki sposób jak bigos, z kminkiem, kiełbasą i jabłkiem.
Zamiennik sałaty
Dekoracyjny oczywiście. Ułóżmy liście jarmużu dekoracyjnie na półmiskach. Będzie wyglądał oryginalnie i wzbudzi zaciekawienie.
Gdzie kupić?
Jak zawsze przede wszystkim polecamy lokalny stragan.
Jarmuż jest zielony, i zielony powinien być kupowany i sprzedawacy. Z tego powodu odrzucajmy brązowe i żółte liście.
Polecamy:
Krystyna Wadzyńska, Al. Krakowska 37, Sękocin Nowy
- jarmuż (http://pl.wikipedia.org/wik...)