W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

17/12/13 od martachowaniec
W temacie: Sezon na warzywa

Czerwona kapusta

Nie jest tak popularna jak biała kapusta, a szkoda, bo jest bardziej wartościowa.


Co zrobić?


Wersji jej przygotowania jest mnóstwo: czerwona kapusta z jabłkiem, czerwona kapusta zasmażana, czerwona kapusta po śląsku, czerwona kapusta z rodzynkami, z żurawiną, z czerwonym winem, surówka z czerwonej kapusty, czerwona kapusta do gęsiny, duszona czerwona kapusta o korzennej nucie, kapuśniak z czerwonej kapusty, bigos z czerwonej kapusty, sałatki do słoików na zimę, sok z czerwonej kapusty, nawet czerwona kapusta jako główne warzywo do kebaba. Można z niej przygotować gołąbki. Również nadaje się do kiszenia.

Z mięs najlepiej komponuje się z kaczką i gęsią.


Na Śląsku tradycyjnym daniem jest „modro kapusta”, czyli czerwona kapusta z cebulą, boczkiem i przyprawami podawana z rolada i kluskami śląskimi. W Wielkopolsce natomiast – „modra kapusta” (z jabłkiem i rodzynkami) serwowana jest z kaczką pieczoną oraz drożdżowymi pyzami. Ministerstwo Rolnictwa wpisało modro kapusta i modrą kapustę na listę tradycyjnych produktów regionalnych. Kiedy będziecie w tych dwóch regionach Polski, koniecznie spróbujcie tych dań. 


Gotowanie – podstawowa informacja


Czerwoną kapustę gotuje się przeciętnie kwadrans w osolonej wodzie (kapustę należy włożyć do gotującej się wody). Na początku przez przykrycia. Podczas gotowania warto dodać do niej majeranek lub kminek, co pozwoli uniknąć poźniejszych wzdęć (które przypisane są jedzeniu kapusty). 

Surowa kapusta nie jest zalecana osobom, które mają problemy z tarczycą, ponieważ zawarte w kapuście tiocyjaniany powodują, że jod z pożywienia nie jest wchłaniany.


Na odporność


Jest niezwykle bogata w minerały i witaminy. Polecana jest szczególnie zimą, zresztą to najlepszy czas na nią, ponieważ zwiera mnóstwo witaminy C, która ma zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy. Chroni też przed miażdżycą, dzięki sporej zawartości witaminy E.


Poza tym ma błonnik, który reguluje przemianę materii. Działa antyrakowo. Obniża ciśnienie. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Wzmacnia układ nerwowy. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się organizmu. Pozwala pozbyć się też z organizmu nadmiaru wody. Jej sok łagodzi obrzęki i potłuczenia.


Gdzie kupić


Główka ekologicznej czerwonej kapusty kosztuje przeciętnie 8 zł. Na loklanych straganie, czy w supermarkecie – 5 zł. za główkę. Główki powinny być raczej małe, twarde, zwarte, a liście powinny błyszczeć, powinny być bez pęknięć i przebarwień. W lodówce powinna być trzymama w foliowej reklamówce. Można przechowywać ją około 2 tygodni.

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot