7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Co jeść jesienią?
Nareszcie moda na lokalne i sezonowe jedzenie opanowuje świat. Jest zdrowa i tania. Wystarczy wybrać się na najbliższy lokalny targ i kupić to, co znajduje się na straganie.
Szybko wymienię:
Warzywa: bakłażan, brokuły, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, endywia, kalarepa, kukurydza, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, szpinak, cykoria, jarmuż, warzywa dyniowate: patisony, kabaczki, cukinie, dynia zwyczajna, dynia olbrzymia, oberżyna, warzywa kapustne: kapusta biała i czerwona, brukselka, warzywa korzeniowe: pietruszka, marchew, buraki, seler, ziemniaki, cebula, por, szpinak z letniego siewu, grzyby.
Owoce: jabłka, śliwki, morele, gruszki, brzoskwinie, jeżyny, maliny, pigwa, winogrona, żurawina.
Przyznacie, że jesienią wybór jest olbrzymi?
Proponuję słodki przepis na śliwki - racuchy ze śliwkami i cynamonem:
pół kilo śliwek węgierek
2 łyżki mąki pszennej razowej
6 łyżek mąki pszennej
180 ml jogurtu śliwkowego
1 jajko
125 ml mleka 2 %
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
1 duża łyżka oleju roślinnego
Lekko ubić jogurt z mlekiem, jajkiem i szczytą soli. Mąkę razową i pszenną wymieszać z sodą. Przygotowaną mieszankę wsypać do mlecznej masy. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Powinno być jednolite, bez grudek. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, drobno pokroić, oprószyć cynamonem. Przygotowane owoce wsypać do masy, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Placki formować łyżką na patelni. Smażyć z obu stron. Nie dolewać więcej oleju. Placki będą się dłużej smażyć, ale nie nasiąkną zbędnym tłuszczem.
- Gruszka (http://pl.wikipedia.org/wik...)
- Śliwka (http://pl.wikipedia.org/wik...)