W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

W temacie: Na słodko

Co jeść jesienią?

Nareszcie moda na lokalne i sezonowe jedzenie opanowuje świat. Jest zdrowa i tania. Wystarczy wybrać się na najbliższy lokalny targ i kupić to, co znajduje się na straganie.

Szybko wymienię:

Warzywa: bakłażan, brokuły, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, endywia, kalarepa, kukurydza, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, szpinak, cykoria, jarmuż, warzywa dyniowate: patisony, kabaczki, cukinie, dynia zwyczajna, dynia olbrzymia, oberżyna, warzywa kapustne: kapusta biała i czerwona, brukselka, warzywa korzeniowe: pietruszka, marchew, buraki, seler, ziemniaki, cebula, por, szpinak z letniego siewu, grzyby.

Owoce: jabłka, śliwki, morele, gruszki, brzoskwinie, jeżyny, maliny, pigwa, winogrona, żurawina.

Przyznacie, że jesienią wybór jest olbrzymi?

Proponuję słodki przepis na śliwki - racuchy ze śliwkami i cynamonem:

pół kilo śliwek węgierek

2 łyżki mąki pszennej razowej

6 łyżek mąki pszennej

180 ml jogurtu śliwkowego

1 jajko

125 ml mleka 2 %

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

1 szczypta soli

1 duża łyżka oleju roślinnego

Lekko ubić jogurt z mlekiem, jajkiem i szczytą soli. Mąkę razową i pszenną wymieszać z sodą. Przygotowaną mieszankę wsypać do mlecznej masy. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Powinno być jednolite, bez grudek. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, drobno pokroić, oprószyć cynamonem. Przygotowane owoce wsypać do masy, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Placki formować łyżką na patelni. Smażyć z obu stron. Nie dolewać więcej oleju. Placki będą się dłużej smażyć, ale nie nasiąkną zbędnym tłuszczem.

 

Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot