7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Ciasto fasolowo-bananowe
Fasola w nowej odsłonie czyli "dobre" deserowe kalorie
Nadeszla wiosna, czyli zaraz będzie już lato - a jak lato to i mniej odzieży wierzchniej. Wielu spośród nas podejmuje decyzję o odchudzaniu, co by świetnie wyglądać na wakacjach. Co prawda o zdrowie trzeba dbać przez cały rok, ale oczywiście rozumiem ten kategoryczny impertatyw który nakazuje wszystkim właśnie teraz wziąć się za siebie.
Jednym z najczęstszych założeń wszelkich diet jest rezygnacja ze słodyczy. Co jednak jeśli skręca nas z tęsknoty za jakimś smakołykiem? Wtedy warto zrobić jakieś szybkie, zdrowe ciasto które nie rozwali naszej diety w dobry mak. Ja polecam ciasto fasolowo-bananowe ze względu na brak mąki oraz wysoką zawartość błonnika.
(Aleksandra Foryś)
Potrzebujemy:
puszkę fasoli (ja użyłam białej, ale niektórzy używają czerwonej)
dwa banany
dwa jajka
3 łyżeczki kakao
100 gr orzechów (opcjonalne)
3 łyżki oleju
łyżeczka sody
szczypta soli
Ja dodałam jeszcze łyżeczkę przyprawy do piernika - ale co kto lubi
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego pojemnika i rozdrabniamy na gładką masę blenderem. Formę na tartę smarujemy tłuszczem a następnie wlewamy do niej masę. Pieczemy ok 25 minut w 170 st.
Niestety - tak jak kradzione nie tuczy, tak i to ciasto dalekie jest od klasycznego brownie (które bardzo przypomina z wyglądu); brak cukru jest mocno wyczuwalny. Niektórzy radzą sobie z tym z pomocą różnych zamienników- fruktozy, stewii, słodzików, syropu z agawy, miodu czy brązowego cukru. Ja postanowiłam być twardzielem i nie dałam żadnych słodkich "wspomagaczy" - po dwóch pierwszych gryzach ciasto okazało się naprawdę niezłe. Jeszcze lepsze jest z blekiem i świeżym bananem. Ostateczna decyzja należy jednak do Was.
(Aleksandra Foryś)
(Aleksandra Foryś)