7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Bananowe mleko na gorąco
Prosty koktajl bananowy zna każdy – mleko/maślanka/jogurt, banany, jakieś fajne przyprawy i blender. Latem jeszcze kostki lodu. Leżąc chora w domu, chciałam się jednak napić czegoś gorącego. Ale miałam dość herbaty, ziółek, naparów, mleka z miodem i kakao. Pomyślałam o bananowym mleku, poszperałam w przepisach, pomieszałam, poeksperymentowałam i za którymś razem wyszło właśnie to idealne. Szybko, pysznie i na gorąco.
(jrsnchzhrs, https://www.flickr.com/phot... CC-BY-ND-2.0)
Na jeden duuuży kubek będziemy potrzebować jednego dojrzałego, sporego banana, aromat waniliowy, cukier waniliowy, łyżkę masła, cynamon, 1,5 szklanki mleka (lubię tłuste, ale chudsze też się sprawdzą). Banana siekamy i podsmażamy chwilę na maśle, z dodatkiem kilku kropel aromatu i łyżeczki cukru waniliowego. Smażymy, ciągle mieszając, aż owoce lekko zbrązowieją i staną się nieco płynne. W tym samym czasie podgrzewamy mleko. Dodajemy banana, starty cynamon (w proszku też dobrze się sprawdza), chwilkę gotujemy razem. Zdejmujemy z ognia i całość blendujemy. Gotowe.
Z powodzeniem może robić za całkiem zacną przekąskę, przyjemnie rozgrzewa i jest fajną odmianą po zwykłym mleku, czekoladzie na gorąco czy kakao.