7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
W kuchni z pomysłem
Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? A może potrafisz ugotować tylko wodę na herbatę? Podziel się z nami swoimi pomysłami, szukaj inspiracji, próbuj sił w sztuce gotowania.
O jedzeniu dla wszystkich. Dla lubiących jeść i gotować. Dla szukających ciekawych patentów i tych, którzy chcą się nimi dzielić. Dla tych, co wolą szybko i łatwo, ale i dla tych, co potrafią pichcić godzinami.
Kiedy nie ma na nic czasu, makaron na obiad jest zawsze najlepszą opcją. Do tego jeszcze taki a la carbonara, dający kopa na cały dzień. Cóż, dbających o linię raczej przerazi, bo z dietą nie ma nic wspólnego. Jest treściwy, sycący i kaloryczny. W takich momentach dziękuję tacie za geny... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno
komentarze 2,
ostatni
od ruda:
Ostatnio czytałam gdzieś (albo słyszałam) wypowiedź Magdy Gessler na temat pewnej włoskiej knajpkie w Murzasichlu. Miejsce znane, z bardzo włoskim stylem i smakiem. Jednak podają ...
...
Masło orzechowe kojarzy Wam się z amerykańskimi filmami, na których dzieciaki jedzą kanapki z dżemem i masłem właśnie? Prawdopodobnie jest to dobre skojarzenie i sama w pierwszej chwili myślę właśnie o tym. Zresztą uważam to połączenie za naprawdę dobre. Słony smak masła fajnie przełamuje słodycz dżemu truskawkowego. Jednak masło orzechowe... czytaj dalej
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno
komentarze 3,
ostatni
od Marzena:
Ale super pomysł, na pewno wypróbuję:) Jeśli znasz jeszcze jakieś fajne przepisy z masłem orzechowym to napisz proszę!:)
...
na możliwości każdego kucharza
Niestety nie jestem dobrym kucharzem. Może wynika to z tego, że moje gotowanie ogranicza się do kilku podstawowych czynności a całe dnie spędzam poza domem. Jednak mini serniczki potrafiłam zrobić nawet ja, dlatego jeśli obawiasz się o to, że Twoje możliwości są niewystarczające śmiało możesz sięgnąć do tego zdrowego i... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na słodko
elegancki wegański deser
Ostatnio mowa była u Agnes o guacamole - i myślę że tego smakołyka przedstawiać nie muszę, bo jednak jest on już dość dobrze znany (wystarczy powiedzieć że kupimy je nawet w biedronce). Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam awokado w całkiem innej odsłonie - jako podstawy do kremu czekoladowego.
Krem jest banalny - dwa... czytaj dalej
a przy okazji czyszczenie lodówki i chlebaka.
Tak sie jakoś złożyło, że zebrało mi się strasznie dużo "dupek" od chleba. A to przyszły bułeczki, a to nowy chlebuś - i jakoś nie było motywacji żeby skończyć stary chleb. Chleba nie lubię wyrzucać, postanowiłam więc zrobić z tych "dupek" grzanki. Ale do czego podać te grzanki? Toć przecież nie... czytaj dalej
na polędwiczki
Dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na zdrowe i bardzo smaczne danie. Są to wiśniowe polędwiczki chili, które powinny przypaść niejednemu do gustu!
Do zrobienia tego dania potrzebujemy: jedną polędwiczkę wieprzową, papryczkę chili, 3 łyżki wiśniówki, 5g mąki kukurydzianej, dwie szklanki wiśni, 2 łyżki octu balsamicznego oraz przyprawy... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Miłością do niego zaraził mnie rok temu mój chłopak i jest to dla mnie tym bardziej pamiętna chwila, ponieważ tak się złożyło, że jadłam go na dwie godziny przed koncertem Paula McCartneya. Tak jest, pierwszy raz jadłam bób właśnie wtedy. Od tamtej pory, w wakacje, kuchnia regularnie pachniała gotowanym bobem... czytaj dalej
Kto z nas nie lubi czasem zjeść coś nie do końca lekkiego? Frytki, hamburgery, hot dogi… a równie dobrze możemy to wszystko zrobić w domu, z fajnych, porządnych składników i bez niepotrzebnych sztucznych dodatków. Bułka z pieczarkami i parówką, bielska specjalność, hit jeszcze 20 lat temu, jest śmiesznie łatwa w... czytaj dalej
Nie macie czasu, ani pomysłu na smaczny obiad w 10 minut? Ten przepis Wam to ułatwi:) Pierwszy raz spróbowałam tego super prostego makaronu, kiedy kilka lat temu zrobiła go dla mnie znajoma, która ratowała się nim w chwilach słabości, a jego przyrządzanie wymyślił jej chłopak. I może nie jest to... czytaj dalej
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno
Mięta to nie tylko świetny dodatek do napojów czy deserów, ale także fajny składnik do potraw. Gdy tylko się w niej pojawia, danie od razu wydaje się lżejsze. Dzisiaj w moim menu pojawiła się sałatka z miętą. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis, z którym spotkałam się ostatnio u znajomej... czytaj dalej
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno
komentarze 3,
ostatni
od ruda:
[Ola]: jadłam kiedyś genialny delikatny biały ser, w konsystencji przypominający trochę mozarelle, do ktorego w procesie produkcji dodano miety. ja jadłam chyba ser koryciński z ...
...
Wariacji szpinakowych ciąg dalszy, a wszystko za sprawą kilku blogów kulinarnych (m.in. Przyjemność z pieczenia), na których znalazłam przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie „leśny mech” lub po prostu „mech”. Skusiło mnie swoim pięknym wyglądem oraz nietypowym jak na słodkie ciasto składem. W końcu, po czasie spędzonym na szukaniu... czytaj dalej
Jeśli jesteście miłosnikami krewetek, to ten przepis powinien Was zainteresować. Krewetki z chilli i czosnkiem to idealny lunch.
Czego potrzebujemy do przygotowania krewetek?
2 czerwone chili bez pestek, drobno posiekane, 2-3 duże ząbki czosnku (posiekane), 250 gram krewetek grenlandzkich, trzy duże łyżki jogurtu naturalnego, łyżka sosu sojowego, 1 limonka, świeża... czytaj dalej
Ostatnio na portalu pojawiło się kilka wpisów, w których królował szpinak. W mojej kuchni gości on bardzo często, a ostatnio praktycznie codziennie. A wszystko za sprawą super szybkiego, orzeźwiającego smoothie, które smakuje świetnie po ciężkim areobowym lub siłowym treningu. Może też stanowić idealny napój podczas upalnych dni.
Do naszego smoothie... czytaj dalej
W temacie: Dla spragnionych
komentarze 6,
ostatni
od ruda:
Czekam zatem na Twoją kulinarną recenzję ;)
...
Po uciechach podniebienia jakich zaznałam w trakcie ostatniego pobytu w Gruzji zachcialo mi się jakiegoś bardziej "wyrafinowanego" i lżejszego dania - wybór padł na tartę z łososiem i szpinakiem.
Poza ciastem - o którym będzie mowa niżej, tarta jest stosunkowo prosta w przygotowaniu.Składniki na farsz:-paczka szpinaku-filet z łososia (ok 200... czytaj dalej
Podobnie jak Agacie, mi także rabarbar kojarzy się z wiosenną kuchnią babci. Nie ma nic lepszego niż ciepła, słodko-kwaśna woń ciasta albo kompotu właśnie.
W ubiegłym roku robiłam rabarbarowy kompot, ale nie wyszedł mi jakoś cudownie. W tym, wypróbuję przepis Agaty. Natomiast ostatnio naszło mnie na placek z rabarbarem. Znowu... czytaj dalej
Oceny +1/-0
Nie ma chyba „dania”, które bardziej przypomina mi dzieciństwo i dom prababci gdzieś na wsi nad Wisłą, niż soczysty rabarbar maczany w cukrze. Ucinany tuż za szklarnią i pałaszowany gdzieś w cieniu na trawie. Ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, więc świetnie nadaję się do różnej maści wypieków. Tarta, ciasta drożdżowe, te... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 2,
ostatni
od AgnesO:
Mmm pycha! Wpróbuję Twój przepis przy najbliższej okazji, w tamtym roku zrobiłam kompot, ale nie wyszedł zbyt dobry.
...
Po botiwnce przyszła pora na moje ukochane szparagi. Zawsze na początku wiosny czekam z utęsknieniem, aż na pobliskich bazarkach pojawią się te śliczne zielone patyczki z kwiatkami na końcu, bo od białych, wolę zielone właśnie. Szparagi pachną wiosną, a o tym, do ilu świetnych potraw można je wykorzystać, chyba nie... czytaj dalej
Por zawsze kojarzył mi się z jedną sałatką, którą kiedyś bardzo często przyrządzałam z mamą. Nigdy nie próbowałam kombinować, do czego jeszcze będzie dobry. Ostatnio przekonałam się, że to proste warzywo może zdziałać w kuchni cuda.
Por jest jednocześnie lekko pikantny i słodki. Białe części są o wiele bardziej delikatne... czytaj dalej
Lubię gotować, ale nie zawsze mam na to czas. W związku z tym staram się przygotowywać większe porcje - tak żeby starczyło na dwa-trzy dni (czwartego dnia z tym samym jedzeniem na talerzu nie zdzierżę).Jest to też główny powód dlaczego bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki - tym bardziej że mam bardzo... czytaj dalej
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno
Dla odważnych
Przygotowanie własnego chrzanu nie jest trudne. Jest jednak pewien haczyk… choć wszystkie kroki są proste i jasne, to są też dość męczące, żeby nie powiedzieć uciążliwe. Ale po kolei.
Chrzan rośnie praktycznie wszędzie. Jeśli jesteśmy akurat na wsi u mamy/babci/kolegi, na nieużytku obok pewnie znajdziemy charakterystyczne liście. Jeśli... czytaj dalej
Oceny +2/-0
W temacie: Nie kupuj, zrób to sam
Ostatnio komentowane na stronie:
11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik
08/12/2013
martachowaniec