W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS

W kuchni z pomysłem


Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? A może potrafisz ugotować tylko wodę na herbatę? Podziel się z nami swoimi pomysłami, szukaj inspiracji, próbuj sił w sztuce gotowania. O jedzeniu dla wszystkich. Dla lubiących jeść i gotować. Dla szukających ciekawych patentów i tych, którzy chcą się nimi dzielić. Dla tych, co wolą szybko i łatwo, ale i dla tych, co potrafią pichcić godzinami.

Królowa polskich stołów – sałatka jarzynowa
Założę się, że jakąś wersję tej sałatki robicie w domu. Albo robi ją Wasza mama czy babcia. Na imieniny, urodziny, Wigilię, Wielkanoc czy inne okazje. Bo jakimś dziwnym trafem gości na polskich stołach niezależnie od regionu. I to od wielu, wielu lat. Wersje są różne, ale sporo składników podobnych – a... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Przekąski
komentarze 3, ostatni od Ola:
U nas w rodzinie był taki krytyczny moment kiedy mama zarzadzila kuchenna rewolucje - i na imieninach taty nie pojawila sie salatka jarzynowa - a ... ...
Botwinka
Nie ma jak wiosna. A raczej nie ma jak wiosenne dania! Uwielbiam moment, kiedy w sklepach i na bazarkach robi się coraz bardziej kolorowo. Mogę w końcu urozmaicić domowe menu i wzbogacić je o lekkie, smakowite dania. Na chłodnik może jeszcze troszkę za wcześnie, ale za to na zupę z... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 2, ostatni od ruda:
Chłodnik w upalny dzień to moja ulubiona potrawa. Sycąca, orzeźwiająca i te smaki, ktore się mieszają :) Pychota! ...
Zdrowotna (i smaczna) soczewica
Choć kiedyś uchodziła za jedzenie ubogich, dziś oferuje wiele pysznych dań ze swoim udziałem, którymi nie pogardzi nawet najbardziej wysublimowane podniebienie. Soczewicę uwielbiają wegetarianie bo świetnie zastępuje mięso. Te niewielkie ziarenka zawieraja mnóstwo odżywczego białka, żelaza i fosforu i są jednym z najzdrowszych warzyw strączkowych. Istnieje kilka rodzajów soczewicy - brązowa... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 2, ostatni od JoannaJulia:
Soczewica to też mocna podstawa kuchni Indii, Sri Lanki, Pakistanu - gdzie niemal codziennie jada się zupę z soczewicy, tzw. "dal" (pisane też dhal) - ... ...
Fasola w nowej odsłonie czyli "dobre" deserowe kalorie
Ciasto fasolowo-bananowe
Nadeszla wiosna, czyli zaraz będzie już lato - a jak lato to i mniej odzieży wierzchniej. Wielu spośród nas podejmuje decyzję o odchudzaniu, co by świetnie wyglądać na wakacjach. Co prawda o zdrowie trzeba dbać przez cały rok, ale oczywiście rozumiem ten kategoryczny impertatyw który nakazuje wszystkim właśnie teraz wziąć się... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 5, ostatni od Ola:
@Mateusz - ok, to życzę powodzenia bo ciasto jest naprawdę fajne. A gdybyś jednak jakimś cudem nie wygrał, to zawsze możesz sam je zrobić - ... ...
Bananowe mleko na gorąco
Prosty koktajl bananowy zna każdy – mleko/maślanka/jogurt, banany, jakieś fajne przyprawy i blender. Latem jeszcze kostki lodu. Leżąc chora w domu, chciałam się jednak napić czegoś gorącego. Ale miałam dość herbaty, ziółek, naparów, mleka z miodem i kakao. Pomyślałam o bananowym mleku, poszperałam w przepisach, pomieszałam, poeksperymentowałam i za... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Dla spragnionych
komentarze 4, ostatni od Agata:
Dzieki, bede probowac (; ...
AgnesO 15/03/2014
zdrowy i pyszny składnik nie tylko sałatek
Pęczak
Robi się coraz cieplej, a słońce zatrzymuje się w moim mieszkaniu na dłużej. W takiej aurze, robiąc obiad, nie mam ochoty stać w gorącej kuchni i gotować skomplikowanych potraw. Na bazarach pojawiają się powoli coraz to nowe warzywa więc to początek sałatkowego sezonu! A jeśli sałatka, to tylko z pęczakiem... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Sezon na warzywa
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
Jest tu ktoś, kto nie lubi naleśników? Wątpię. To banalnie proste danie można przyrządzić na tysiąc sposobów - na słodko lub na słono. Zawsze znajdzie się wersja, która dogodzi każdemu. Podobno naleśniki jedzono już w starożytnej Grecji i wówczas nosiły nazwę tagenites. Były robione z mąki pszennej, oliwy, miodu i mleka... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Mis_Paskownik:
naj lepiej samemu naucyć siem robić nalesnicki :* ...
Słodki crème brûlée
Nigdy nie zapomnę kiedy pierwszy raz zobaczyłam crème brûlée. Było to podczas oglądania Amelii, kiedy w jednej ze scen bohaterka rozbija łyżeczką kruchą warstwę karmelu. Na pewno każdy pamięta tę scenę. Od tamtej pory wiedziałam, że jest to najlepszy deser na świecie, mimo że jeszcze przez jakiś czas nie miałam... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 3, ostatni od Mis_Paskownik:
w Hispani tes podajom krem brulee . np tam gdzie ja mieskam nazywa sie on crema catalana :* a w Lidlu mozna go dostac okrongły ... ...
Kompot gruszkowy z suszonymi śliwkami
Zimy w Krakowie już od dawna nie ma i właściwie w tym sezonie wcale jej nie było, bo co to są dwa tygodnie mrozów i tydzień byle jakiego śniegu. A kompot gruszkowy jakoś zawsze kojarzył mi się z zimą, więc w związku z wiosenną aurą, jakoś tak aż do lutego... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Dla spragnionych
Krewetki
Owoce morza nauczyłam się jeść stosunkowo niedawno. Moim faworytem i chyba najbardziej popularnym daniem są krewetki. Najlepsze jest to, jak łatwo się je przygotowuje. Wystarczy kupić świeże na stoisku rybnym i przygotować z niewielką ilością dodatków. Krewetki dzielą się na 2500 gatunków i jak wiadomo, wiele z nich zdobywa się... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Ola:
bardzo cenna uwaga o tych czwartkowych dostawach krewetek! będę pamiętac! ...
Sztuczka z sałatą
Jak nie przypalić zapiekanki
Uwielbiam zapiekanki, szczególnie te ziemniaczane (wtedy z obowiązkowym porem). Zarówno w postaci wegetariańskiej, jak i mięsnej, z pysznym boczkiem czy warstwą dobrego mielonego mięsa. Czasami nie udawało się uniknąć przywierania dolnej warstwy, szczególnie jeśli całość nie była zbyt obficie podlana sosem. I wtedy ktoś podrzucił mi pomysł, dzięki któremu problem... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Patenty
komentarze 3, ostatni od Ola:
super, dzieki. A podgotowujesz wczesniej trochę ziemniaki? Ja tak kiedys robiłam, ze gotowalam je 10 minut, a dopiero potem przekladalam do brytwanki - ten patetnt ... ...
obok pączka w Tłusty Czwartek
Czekoladowe brownie
Tłusty czwartek już za dwa dni więc jest to idealne wytłumaczenie dla obżarstwa. Oczywiście klasykiem są pączki, ale czemu by nie urozmaicić słodkiego menu? Mocno czekoladowe brownie, będzie idealne na tę okazję. Brownie, to ciasto pochodządze z Ameryki. Kto inny mógłby dodać do niego TAKĄ ilość czekolady?;) Istnieją trzy mity... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
Dokładnie! Myślę, że z takiego właśnie założenia wychodzą miłośnicy brownie, w tym ja :) ...
Tarta francuska
Agata pisała ostatnio o przekąskach z ciasta francuskiego. Tartę francuską można zaliczyć albo do przekąsek, albo do dań głównych, w zależności z czym się ją podaje. Istnieją też dwie opcje: z ciasta francuskiego lub kruchego-drożdżowego. Tarta pochodzi z Francji i jest tam jednym z najpopularniejszych dań. W każdej boulangerie, dostaniemy... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Agata:
Super (; Swoją robię z kurczakiem, szpinakiem, fetą i oliwkami. ...
Ziemniaki po cabańsku
SKŁADNIKI POTRAWY:Do sporządzenia potrawy w 10 litrowym garnku potrzebne jest: 5 kg ziemniaków, 1 kg kiełbasy, 70 dag boczku, 1/2 kg cebuli, 1/4 kg marchwi, 1 pęczek naci pietruszki, 1/2 średniej wielkości buraka• ziemniaki należy obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry,• cebulę pokroić... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 1, ostatni od Ola:
To kwaśne mleko albo ogórek kwaszony są tu niemal niezbędne - pomogą w strawieniu takiej bomby kulinarnej :) a tak całkiem na marginesie Ziemniaki po ... ...
Przekąski z ciasta francuskiego na szybko
Zawsze miałam problem, co jeść w pracy. Zabierać obiad, jeśli coś zostało, robić kanapki...? Aż przez przypadek odkryłam, że z gotowego ciasta francuskiego, prócz świetnych pasztecików z mięsem mielonym, można wyczarować w chwilę bardzo fajne przekąski. Na słodko i na słono. Do środka można włożyć wszystko, co tylko lubimy. Byleby... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Przekąski
komentarze 4, ostatni od Agata:
Tak, rogi w sensie rantu, żeby farsz nie uciekł (; Ciasto wyrośnie spokojnie, tylko ten farsz trzeba wcześniej ostudzić, bo się rozciapcia zanim zdąży się ... ...
AgnesO 17/02/2014
Pesto
Włosi dali światu mnóstwo dobrego jedzenia. Do moich ulubionych zaliczam pesto. Najczęściej spotykane jest zielone i czerwone. Ja jestem fanką tego pierwszego - pesto z zielonej bazylii. Do czerwonego, wykorzystuje się suszone pomidory. Zielone pesto, czyli pesto alla genovese, pochodzi z Genui we Włoszech. Podobno już w starożytnym Rzymie jadano coś... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 1, ostatni od Agata:
Zdecydowanie wolę wersję z moździeżem, z miksera wychodzi jakieś takie... sztuczne? I zupełnie wystarcza jako jedyny dodatek do makaronu, zawsze byłam zwolenniczką jak najmniejszej liczby ... ...
Pyszne tagiatelle ze szpinakiem
Dania makaronowe są jednymi z moich ulubionych. Może nie jest to najbardziej wykwintne jedzenie, jakie można sobie wyobrazić, ale dla mnie to istne comfort food - jedzenie proste, nie wymagające wielkich umiejętności i co najważniejsze - pyszne. Ostatnio chodził za mną makaron ze szpinakiem. Pobiegłam więc do sklepu po świeży szpinak i... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
No tak, to może jednak jest to idealne danie, ale tak gdzieś do stycznia:) Czasami też dodaję czosnek jeśli akurat leży w lodówce i nie ... ...
Ola 06/02/2014
Zakąski
Czytając tekst Agaty o tapas pomyślałam - może mało odkrywczo - "toć my przecież też mamy swoje zakąski"! Są co prawda inne, ale urok tego rodzaju przegryzek tkwi właśnie w tym, że muszą być dostosowane do trunków z jakimi będą podawane. Bo wyobrażacie sobie pić wino i zagryzać je śledziem w oleju... czytaj dalej
Oceny +2/-0
W temacie: Przekąski
Wegetariańskie burrito
Każdy zna meksykańskie burrito. Zawinięta tortilla wypełniona głównie fasolą lub mięsem. Nie chcę się rozpisywać o historii burrito, a podzielić się bardzo prostym (bo zrobienie burrito generalnie jest proste) przepisem na mniej typową bo wegetariańską wersję tego dania. I wierzcie mi, smakuje tak samo dobrze jak z mięsem, dlatego zaspokoi... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 3, ostatni od Ola:
ja sie długo meczyłam z zawijaniem tortilli, az w koncu poszłam po rozum do głowy i zastosowałam sie do instrukcji z opakowania. ...
przepis z restauracji Klukovka
Manty
Do notatki Andrzej Szurek dla bywajtu. Składniki: Dla ciasta: Mąka 500 grWoda – pół szklanki (250 ml)Sół – łyżeczkaJajko – 1 sztDla farszu:Baranina – 1 kgCebula – 0,5 kgPieprz mielonyTłuszcz barani (100g) zwiększa soczystośćNaczynie do przygotowania: mantowarka (tradycyjne) lub parowarka. Sposób przygotowania:Farsz: Mięso baraniny przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić... czytaj dalej
W temacie: Przekąski
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot