W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS

W kuchni z pomysłem


Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? A może potrafisz ugotować tylko wodę na herbatę? Podziel się z nami swoimi pomysłami, szukaj inspiracji, próbuj sił w sztuce gotowania. O jedzeniu dla wszystkich. Dla lubiących jeść i gotować. Dla szukających ciekawych patentów i tych, którzy chcą się nimi dzielić. Dla tych, co wolą szybko i łatwo, ale i dla tych, co potrafią pichcić godzinami.

błyskawiczna włoska przekąska
Bruschetta
Gdy brakuje czasu na zrobienie szybkiej i smacznej przekąski na przykład przed imprezą, warto pomyśleć o włoskiej bruschetcie. Jest to kawałeczek włoskiej kuchni na talerzu, która zawsze każdemu smakuje. Historia bruschetty sięga XV wieku. Początkowo była daniem dla bardziej ubogich i rolników. Nic dziwnego - zawiera same proste składniki. Teraz jest... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Przekąski
komentarze 3, ostatni od Agata:
Ja czasami robię wersję szybszą, czyli siekam pomidory, doprawiam, a na gorąco robię tylko swoje grzanki z krymskimi i gruzińskimi przyprawami. Równie pyszne (; ...
dla dbających o linie
Majonez
Osobiście nie jestem aż tak wielkim miłośnikiem majonezu, ale niektórzy moi znajomi zabijają się o niego. Nic by w tym złego nie było, gdyby nie ilość kalorii, która po dodaniu majonezu wzrasta niemiłosiernie. I właśnie dla tych, którzy tylko i wyłącznie z powodu kalorii nie jedzą majonezu choć go uwielbiają... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
komentarze 4, ostatni od Marzena:
[MarcinM]: Zabijać się o majonez?! O tempora... Naprawdę:D dużo znajomych tak ma i tylko słyszę...Boże jak bym tak zjadła sałatkę z majonezem...ale to ma milion ... ...
ulubione ciastka Marii Antoniny
Słodkie makaroniki
Czy widzieliście kiedykolwiek bardziej uroczo wyglądające ciasteczka, niż francuskie makaroniki? Nawet jeśli tak, to na pewno są one w Waszej pierwszej trójce;) Makaroniki (nie mylić z makaronem, z którym makaroniki nie mają nic wspólnego!) przypominają trochę zminiaturyzowane hamburgerki. Są okrągłe, kolorowe i składają się z dwóch ciasteczkowych części, przełożonych słodką... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
No tak, Maria Antonina, robiła wszystko by być na czasie. No i raczej nie znała słowa oszczędność :) ...
Trudno o bardziej polski owoc
Jabłko
Na targach świeże gatunki jabłek możemy spotkać w połowie sierpnia, choć prawdziwy sezon zaczyna się na nie końcem października, a zdrowo możemy je jeść do połowy kwietnia. Podobno statystyczny Polak zjada rocznie ok. 13 kilogramów jabłek. Polska jest trzecim producentem jabłek w Europie. Do wyboru do koloru Znamy 10 tys... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 8, ostatni od ruda:
Ja jestem jak najbardziej za tym, aby pić cydr, ale mam prośbę do polskich producentów, by popracowali nad recepturą i nie wrzucali do niej tony ... ...
Idealne śniadanie dla trochę bardziej cierpliwych
Jajko w koszulce
Śniadanie to moja ulubiona pora posiłku. Oczywiście najbardziej wtedy, kiedy mam czas na jego przyrządzenie. Niestety, rzadko zdarza się to w ciągu tygodnia, dużo częściej w weekendy. Wtedy staram się, aby śniadanie było mistrzowskie. Do takich zaliczam jajko w koszulce. Istnieje kilka wersji tego wykwintnego śniadania, a moją ulubioną są... czytaj dalej
Oceny +5/-0,
W temacie: Przekąski
komentarze 3, ostatni od AgnesO:
Nie czuć :) Ale zawsze możesz wypróbować cytrynę, jak Agata. ...
Nie bójmy się gołąbków
Danie przywodzące na myśl porządne, domowe, polskie obiady. Obowiązkowo z warzywno-pomidorowym sosem. Zawsze uwielbiałam gołąbki u mamy i babci, ale sądziłam, że są pracochłonne i trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Owszem, nie są gotowe w chwilę, ale głównie dlatego, że najlepiej je długo gotować na małym ogniu. Samo przygotowanie... czytaj dalej
Oceny +4/-0
Pomarańczowe nalewki
Pomarańcze najlepsze są zimą. Wtedy jest ich najwięcej, trafiają się niesamowite promocje. Ciasto już było, konfitury też, sałatki też... To może kolejna domowa nalewka do kolekcji? A może od razu dwie, roboty niewiele więcej, za to satysfakcja dużo większa.  Zanim zaczniemy robić cokolwiek, koniecznie spróbujmy pomarańczy. Te niedobre odpadają, ważna... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Dla spragnionych
Z automatu do chleba
Konfitura pomarańczowa
Jakiś czas temu dostałam od babci automat do chleba. Takie fajne urządzenie, do którego wsypujesz/wlewasz składniki, ustawiasz odpowiedni program i jeśli akurat nie wyskoczy jakiś problem, za kilka godzin masz gotowy domowy chleb. Ba, wsypać możesz wieczorem, ustawić zegar i mieć świeże, ciepłe pieczywo na śniadanie.  Albo makaron, ciasto... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na słodko
Nalewka z mlekiem skondensowanym
Delikatnie i kawowo
Robienie nalewek to naprawdę świetna zabawa. Kolorowa, własnoręcznie zrobiona kolekcja może być powodem do dumy. A i bardziej nieśmiali panowie nie będą się mieli czego wstydzić, to nie "babskie" smażenie konfitur. Czas mija szybko, przygotowanie jest zazwyczaj banalnie proste, a możliwości tysiące. Od klasycznych owocowych, przez bardziej pomysłowe z kawą... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Dla spragnionych
AgnesO 12/01/2014
angielskie czy amerykańskie?
Muffiny
Muffiny to jedne z moich ulubionych smakołyków. Wyglądają ślicznie, są malutkie i idealnie smakują z mlekiem. Istnieją dwie odmiany muffinów - amerykańskie i angielskie. Wdzięczna nazwa muffin pochodzi od francuskiego moufflet, co oznacza miękki. Używa się tego słowa dla określenia pieczywa. Powszechnie znane są pękate bułeczki w papierkach, czyli amerykańskie muffiny... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
Domowa uczta po arabsku
Przyjemnie jest mieć w rodzinie lub wśród znajomych kogoś, kto świetnie gotuje i kocha to robić, a to, że będziesz się zajadać jego pysznościami, sprawi mu największą radość. Odkąd wyprowadziłam się z domu rodzinnego, brakuje mi smakołyków przygotowywanych przez mamę i babcie, które już właściwie nie gotują. Dlatego bardzo doceniam... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Przekąski
Smalec
Często dzieci go nie lubią, ale nie pogardzą nim dorośli, szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego i soli. Jak się okazało, sam smalec robi się w bardzo prosty sposób. Sztuka jednak polega na tym, aby to stał się on ciekawy sam w sobie.  Potrzebujemy pół kilo słoniny (8 zł/kg), pół... czytaj dalej
Oceny +7/-0,
komentarze 2, ostatni od SKIP:
Smalec domowej roboty można trzymać w lodówce naprawdę baaaardzo długo, więc bez obaw mozna śmiało zrobić nawet dwa razy tyle. ...
i świąteczne ozdoby
Maślane kruche ciasteczka
Jeśli nie jesteście mistrzami pieczenia, to najprostsze co możecie zrobić na Święta, to maślane ciasteczka. Minimum czasu i pracy, a efekt zachwycający. Na dodatek ciastka o różnych kształtach, idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Potrzebne będą: papier do pieczenia, foremki do ciastek, 300g masła, 250g cukru pudru, 600g mąki... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Na słodko
komentarze 2, ostatni od AgnesO:
Moje wyszły bardzo dobre :) Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość bo na początku ciasto w ogóle się nie klei. Znam to, kiedyś sama się ... ...
Kapusta biała
Czy potraficie sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty, czyli bez pierogów z kapusty, bez gołąbków, bez grochu z kapustą? Śmiało można powiedzieć, że jest podstawą kuchni polskiej. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest oczywiście jedzona przez cały rok. Można ją dusić, kisić, gotować zasmażać jak i jeść na surowo. Najbardziej popularna... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 6, ostatni od SKIP:
Pochodzę ze wschodniej Polski. Moi dziadkowie pochodzą z kresów. Po wojnie wracając z niewoli osiedlili sie na Pomorzu i nigdzie nie spotkali się z gołąbkami ... ...
Pietruszka (korzeń)
Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Do tej pory można zobaczyć ją dziko rosnącą na tym terenie. W Polsce sezon na nią trwa od lipca do końca marca. Co innego natka, co innego korzeń. Korzeń w zupie gotujemy, posiekaną zieloną natką posypujemy zupę. Zajmiemy się najpierw korzeniem pietruszki. W roli głównej... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Czerwona kapusta
Nie jest tak popularna jak biała kapusta, a szkoda, bo jest bardziej wartościowa. Co zrobić? Wersji jej przygotowania jest mnóstwo: czerwona kapusta z jabłkiem, czerwona kapusta zasmażana, czerwona kapusta po śląsku, czerwona kapusta z rodzynkami, z żurawiną, z czerwonym winem, surówka z czerwonej kapusty, czerwona kapusta do gęsiny, duszona czerwona... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Marchewka
Legenda głosi, że marchewka urodziła się w Chinach a potem wiatr rozwiał jej nasiona po całym świecie. Najpierw była koloru białego, lecz w XVI wieku Holendrzy wyhodowali jej pomarańczową wersję i spopularyzowali w całej Europie. W Polsce można jeść ją przez cały rok, sezon na nią jest najlepszy od lipca... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1, ostatni od Ola:
Ponoć to w czasie drugiej wojny światowej w Anglii wymyslono "bajkę", że jedzenie duzych ilosci marchewki pomaga widziec w ciemnosci - i dlatego angielscy lotnicy ... ...
Roszponka
W zimie nie jesteśmy skazani tylko i wyłącznie na mrożonki, które nie są szczególnie zdrowe. Trwa sezon na roszponkę: od listopada do kwietnia. Jest to sałata o charakterystycznym subtelnym, orzechowym smaku i ciemnozielonych liściach. Nazywana jest czasem roszpunką. Jej francuska nazwa brzmi „doucette” – czyli łagodny, słodki. Zielone smoothie Roszponkę można... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Por
Podobno w starożytnym Rzymie porem zajadał się sam Neron, twierdząc, że dzięki niemu ma mocny głos. W tej chwili warzywo to jest symbolem narodowym Walii, ale świetnie sprawdza się też w Polsce, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Choć znane jest u nas od średniowiecza, traktujemy je trochę jeszcze po macoszemu... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Podczas jesienno-zimowych mrozów nic tak nie rozgrzewa jak zupa-krem. Jest to jedno z najprostszych dań, które zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane podniebienie.
Kremowa rozgrzewka
Ostatnio w moim domowym menu pojawiają się tylko kremy. Może się to wydawać nudne, ale wcale takie nie jest. To dlatego, że krem można zrobić na wiele różnych sposobów, z wykorzystaniem najróżniejszych warzyw i dodatków. Wczoraj zagościł krem z zielonej fasolki szparagowej (stąd zdjęcia). Akurat zupę z fasolki, o wiele... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
komentarze 4, ostatni od Agata:
A ja cierpię, bo od przeprowadzki nie mam blendera, zostają tylko tradycyjne zupy. I blender w drodze (; ...
Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot