7 osób
Tematy strony:
Patenty
Obiadowo - na gorąco i na zimno
Przekąski
Nie kupuj, zrób to sam
Dla spragnionych
Na słodko
Sezon na owoce
Sezon na warzywa
Ustawienia strony:
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS
RSS
W kuchni z pomysłem
Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? A może potrafisz ugotować tylko wodę na herbatę? Podziel się z nami swoimi pomysłami, szukaj inspiracji, próbuj sił w sztuce gotowania.
O jedzeniu dla wszystkich. Dla lubiących jeść i gotować. Dla szukających ciekawych patentów i tych, którzy chcą się nimi dzielić. Dla tych, co wolą szybko i łatwo, ale i dla tych, co potrafią pichcić godzinami.
błyskawiczna włoska przekąska
Gdy brakuje czasu na zrobienie szybkiej i smacznej przekąski na przykład przed imprezą, warto pomyśleć o włoskiej bruschetcie. Jest to kawałeczek włoskiej kuchni na talerzu, która zawsze każdemu smakuje.
Historia bruschetty sięga XV wieku. Początkowo była daniem dla bardziej ubogich i rolników. Nic dziwnego - zawiera same proste składniki. Teraz jest... czytaj dalej
dla dbających o linie
Osobiście nie jestem aż tak wielkim miłośnikiem majonezu, ale niektórzy moi znajomi zabijają się o niego. Nic by w tym złego nie było, gdyby nie ilość kalorii, która po dodaniu majonezu wzrasta niemiłosiernie. I właśnie dla tych, którzy tylko i wyłącznie z powodu kalorii nie jedzą majonezu choć go uwielbiają... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Nie kupuj, zrób to sam
komentarze 4,
ostatni
od Marzena:
[MarcinM]: Zabijać się o majonez?! O tempora... Naprawdę:D dużo znajomych tak ma i tylko słyszę...Boże jak bym tak zjadła sałatkę z majonezem...ale to ma milion ...
...
ulubione ciastka Marii Antoniny
Czy widzieliście kiedykolwiek bardziej uroczo wyglądające ciasteczka, niż francuskie makaroniki? Nawet jeśli tak, to na pewno są one w Waszej pierwszej trójce;) Makaroniki (nie mylić z makaronem, z którym makaroniki nie mają nic wspólnego!) przypominają trochę zminiaturyzowane hamburgerki. Są okrągłe, kolorowe i składają się z dwóch ciasteczkowych części, przełożonych słodką... czytaj dalej
Trudno o bardziej polski owoc
Na targach świeże gatunki jabłek możemy spotkać w połowie sierpnia, choć prawdziwy sezon zaczyna się na nie końcem października, a zdrowo możemy je jeść do połowy kwietnia.
Podobno statystyczny Polak zjada rocznie ok. 13 kilogramów jabłek. Polska jest trzecim producentem jabłek w Europie.
Do wyboru do koloru
Znamy 10 tys... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Sezon na owoce
komentarze 8,
ostatni
od ruda:
Ja jestem jak najbardziej za tym, aby pić cydr, ale mam prośbę do polskich producentów, by popracowali nad recepturą i nie wrzucali do niej tony ...
...
Idealne śniadanie dla trochę bardziej cierpliwych
Śniadanie to moja ulubiona pora posiłku. Oczywiście najbardziej wtedy, kiedy mam czas na jego przyrządzenie. Niestety, rzadko zdarza się to w ciągu tygodnia, dużo częściej w weekendy. Wtedy staram się, aby śniadanie było mistrzowskie. Do takich zaliczam jajko w koszulce.
Istnieje kilka wersji tego wykwintnego śniadania, a moją ulubioną są... czytaj dalej
Danie przywodzące na myśl porządne, domowe, polskie obiady. Obowiązkowo z warzywno-pomidorowym sosem. Zawsze uwielbiałam gołąbki u mamy i babci, ale sądziłam, że są pracochłonne i trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Owszem, nie są gotowe w chwilę, ale głównie dlatego, że najlepiej je długo gotować na małym ogniu. Samo przygotowanie... czytaj dalej
Oceny +4/-0
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno
Pomarańcze najlepsze są zimą. Wtedy jest ich najwięcej, trafiają się niesamowite promocje. Ciasto już było, konfitury też, sałatki też... To może kolejna domowa nalewka do kolekcji? A może od razu dwie, roboty niewiele więcej, za to satysfakcja dużo większa.
Zanim zaczniemy robić cokolwiek, koniecznie spróbujmy pomarańczy. Te niedobre odpadają, ważna... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Dla spragnionych
Z automatu do chleba
Jakiś czas temu dostałam od babci automat do chleba. Takie fajne urządzenie, do którego wsypujesz/wlewasz składniki, ustawiasz odpowiedni program i jeśli akurat nie wyskoczy jakiś problem, za kilka godzin masz gotowy domowy chleb. Ba, wsypać możesz wieczorem, ustawić zegar i mieć świeże, ciepłe pieczywo na śniadanie.
Albo makaron, ciasto... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Na słodko
Nalewka z mlekiem skondensowanym
Robienie nalewek to naprawdę świetna zabawa. Kolorowa, własnoręcznie zrobiona kolekcja może być powodem do dumy. A i bardziej nieśmiali panowie nie będą się mieli czego wstydzić, to nie "babskie" smażenie konfitur. Czas mija szybko, przygotowanie jest zazwyczaj banalnie proste, a możliwości tysiące. Od klasycznych owocowych, przez bardziej pomysłowe z kawą... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Dla spragnionych
angielskie czy amerykańskie?
Muffiny to jedne z moich ulubionych smakołyków. Wyglądają ślicznie, są malutkie i idealnie smakują z mlekiem. Istnieją dwie odmiany muffinów - amerykańskie i angielskie.
Wdzięczna nazwa muffin pochodzi od francuskiego moufflet, co oznacza miękki. Używa się tego słowa dla określenia pieczywa.
Powszechnie znane są pękate bułeczki w papierkach, czyli amerykańskie muffiny... czytaj dalej
W temacie: Na słodko
Przyjemnie jest mieć w rodzinie lub wśród znajomych kogoś, kto świetnie gotuje i kocha to robić, a to, że będziesz się zajadać jego pysznościami, sprawi mu największą radość. Odkąd wyprowadziłam się z domu rodzinnego, brakuje mi smakołyków przygotowywanych przez mamę i babcie, które już właściwie nie gotują. Dlatego bardzo doceniam... czytaj dalej
Oceny +1/-0
W temacie: Przekąski
Często dzieci go nie lubią, ale nie pogardzą nim dorośli, szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego i soli. Jak się okazało, sam smalec robi się w bardzo prosty sposób. Sztuka jednak polega na tym, aby to stał się on ciekawy sam w sobie.
Potrzebujemy pół kilo słoniny (8 zł/kg), pół... czytaj dalej
Oceny +7/-0,
W temacie: Nie kupuj, zrób to sam
komentarze 2,
ostatni
od SKIP:
Smalec domowej roboty można trzymać w lodówce naprawdę baaaardzo długo, więc bez obaw mozna śmiało zrobić nawet dwa razy tyle.
...
i świąteczne ozdoby
Jeśli nie jesteście mistrzami pieczenia, to najprostsze co możecie zrobić na Święta, to maślane ciasteczka. Minimum czasu i pracy, a efekt zachwycający. Na dodatek ciastka o różnych kształtach, idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę.
Potrzebne będą: papier do pieczenia, foremki do ciastek, 300g masła, 250g cukru pudru, 600g mąki... czytaj dalej
Czy potraficie sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty, czyli bez pierogów z kapusty, bez gołąbków, bez grochu z kapustą?
Śmiało można powiedzieć, że jest podstawą kuchni polskiej. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest oczywiście jedzona przez cały rok. Można ją dusić, kisić, gotować zasmażać jak i jeść na surowo. Najbardziej popularna... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 6,
ostatni
od SKIP:
Pochodzę ze wschodniej Polski. Moi dziadkowie pochodzą z kresów. Po wojnie wracając z niewoli osiedlili sie na Pomorzu i nigdzie nie spotkali się z gołąbkami ...
...
Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Do tej pory można zobaczyć ją dziko rosnącą na tym terenie. W Polsce sezon na nią trwa od lipca do końca marca.
Co innego natka, co innego korzeń. Korzeń w zupie gotujemy, posiekaną zieloną natką posypujemy zupę. Zajmiemy się najpierw korzeniem pietruszki.
W roli głównej... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Nie jest tak popularna jak biała kapusta, a szkoda, bo jest bardziej wartościowa.
Co zrobić?
Wersji jej przygotowania jest mnóstwo: czerwona kapusta z jabłkiem, czerwona kapusta zasmażana, czerwona kapusta po śląsku, czerwona kapusta z rodzynkami, z żurawiną, z czerwonym winem, surówka z czerwonej kapusty, czerwona kapusta do gęsiny, duszona czerwona... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Legenda głosi, że marchewka urodziła się w Chinach a potem wiatr rozwiał jej nasiona po całym świecie. Najpierw była koloru białego, lecz w XVI wieku Holendrzy wyhodowali jej pomarańczową wersję i spopularyzowali w całej Europie. W Polsce można jeść ją przez cały rok, sezon na nią jest najlepszy od lipca... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Sezon na warzywa
komentarze 1,
ostatni
od Ola:
Ponoć to w czasie drugiej wojny światowej w Anglii wymyslono "bajkę", że jedzenie duzych ilosci marchewki pomaga widziec w ciemnosci - i dlatego angielscy lotnicy ...
...
W zimie nie jesteśmy skazani tylko i wyłącznie na mrożonki, które nie są szczególnie zdrowe. Trwa sezon na roszponkę: od listopada do kwietnia.
Jest to sałata o charakterystycznym subtelnym, orzechowym smaku i ciemnozielonych liściach. Nazywana jest czasem roszpunką. Jej francuska nazwa brzmi „doucette” – czyli łagodny, słodki.
Zielone smoothie
Roszponkę można... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Podobno w starożytnym Rzymie porem zajadał się sam Neron, twierdząc, że dzięki niemu ma mocny głos. W tej chwili warzywo to jest symbolem narodowym Walii, ale świetnie sprawdza się też w Polsce, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Choć znane jest u nas od średniowiecza, traktujemy je trochę jeszcze po macoszemu... czytaj dalej
W temacie: Sezon na warzywa
Podczas jesienno-zimowych mrozów nic tak nie rozgrzewa jak zupa-krem. Jest to jedno z najprostszych dań, które zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane podniebienie.
Ostatnio w moim domowym menu pojawiają się tylko kremy. Może się to wydawać nudne, ale wcale takie nie jest. To dlatego, że krem można zrobić na wiele różnych sposobów, z wykorzystaniem najróżniejszych warzyw i dodatków. Wczoraj zagościł krem z zielonej fasolki szparagowej (stąd zdjęcia). Akurat zupę z fasolki, o wiele... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Obiadowo - na gorąco i na zimno
komentarze 4,
ostatni
od Agata:
A ja cierpię, bo od przeprowadzki nie mam blendera, zostają tylko tradycyjne zupy. I blender w drodze (;
...
Ostatnio komentowane na stronie:
11/03/2014
AgnesO
Francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?
1
komentarz
z 02/04/2016
od Mis_Paskownik
08/12/2013
martachowaniec