Najlepszy Szef Kuchni
6 osób
Moderatorzy:
    martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

29/10/13 od martachowaniec
W temacie: Rozmawiamy z kucharzami

Drinki do zjedzenia

Tomek Roehr opowiada o koktajlach molekularnych

Proszę o definicję drinka molekularnego.

Tomek Roehr: Słowo „molekularny” ostatnio zrobiło się w Polsce modne. Myślę, że lepiej nazwać te drinki profesjonalnymi. Wykorzystujemy wiedzę z kuchni molekularnej.

Czy sami możemy taki drink przygotować w domu na imprezie?

Możemy w sklepach ze zdrową żywnością kupić żelatynę, która nazywa się agar, z wodorostów, czyli alg morskich. Za jego pomocą przygotujemy martini o konsystencji budyniu, w którym pływają pokrojone oliwki. Możemy też kupić syfon do bitej śmietany oraz naboje z podtlenkiem azotu i w ten sposób przygotowywać pianki. Są one zresztą bardzo mile odbierane przez naszych gości i bardzo je polecam.

Mamy tutaj nastawienie na efekt czy na smak?

Zawsze na smak. Mieści się w nim efekt teatralności i zabawy. Rozkładamy każdy klasyczny koktajl na składniki i zastanawiamy się, jak podać je w innej formie niż ktokolwiek by się spodziewał. Cosmopolitan to martini z galaretką o smaku żurawiny i wódki cytrynowej. Na wierzchu znajduje się pianka z likieru pomarańczowego. Posypujemy go cukrem limonkowym. Są też inne koktajle, w których na przykład suchy lód zalewamy naparem z mięty, koktajl zaczyna parować i wygląda jak danie z kuchni czarnoksiężnika. Staramy się być na najwyższum światowym poziomie. Jedyne ograniczenia to wyobraźnia i dobry smak.

Takie koktajle się pije?

Takie koktajle się je. Podawane są z łyżeczką. Czasami tłumaczymy naszym gościom, jak się zabrać do tego drinka, czyli jak go zjeść. Czasem się dziwią, że jeśli dostali drinka w wysokiej szkance, to dlaczego nie ma w nim słomki.

I jak tam to tłumaczy?

Jeśli mamy drinka, w którym pierwsza warstwa to płyn, a druga pianka, to jeśli włożymy słomkę, smaki nie zostaną zamieszane. Kiedy będziemy go pić, nie poczujemy smaku pianki.

Jaki koktajl jest najbardziej popularny w Pies czy Suka Pure Bar, w którym pracujesz?

Dr Collin’s the Killer – na wódce, sok cytrynowy, syrop cukrowy, woda sodowa na wierzchu umieszczamy piankę przygotowaną z tych samych składników. Być może ten koktajl wpisuje się w polskie picie wódki (śmiech).

Z zasady tymi drinkami się nie upijamy?

Dla chcącego nie ma nic trudnego (śmiech). Jestem jednak zwolennikiem umiaru. Nasi goście raczej przychodzą się delektować. Szukają ciekawych doznań, czegoś orginalnego.

Najnowszym trendem w kuchni jest korzystanie z sezonowej i lokalnej kuchni. Przy przygotowani drinków jest to też możliwe?


Tak, pytanie – czy za drink molekularny można uznać na przykład  wódkę o smaku świeżych buraków, którą przygotowujemy na miejscu z dodatkiem chipsa z chrzanu. Czy to jest koktajl molekularny czy po prostu współczesny?

  • cosmo jelly cosmo jelly (Beata Konarska - Pies Czy Suka Pure Bar)