Na kupieckim szlaku
9 osób
Moderatorzy:
    pinot

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

01/10/13 od Atavus
W temacie: Towary świata

Ryż w średniowiecznej Europie

(en.wikipedia.pl)

Ryż był obecny w diecie śródziemnomorskiej już we wczesnym średniowieczu. Pierwsze pola ryżowe zostały założone na terenie Emiratu Sycylii w IX w. , na stałe wchodząc do miejscowej tradycji kulinarnej. To właśnie ryż obok architektury i etymologii stanowi najtrwalszy ślad obecności Arabskiej w Południowych Włoszech. Z dań historycznych opartych na ryżu, obok rissotto, z pewnością godne polecenia są "pomarańczki" - Arrancini (włos. arrancia - pomarańcza), czyli panierowane kulki ryżowe smażone na głębokim oleju. Mogą być podawane razem z ragu, sosem mięsnym. Nazwa potrawy odnosi się do wyglądu brązowo-pomarańczowej kulki, przypominającej małą pomarańczę.

Z czasem ryz rozprzestrzenił się po całych Włoszech, znajdując dogodne miejsce w Dolinie Padu, gdzie do dziś stanowi jedną z głównych upraw.  

 

(en.wikipedia.org)