Lokalnie i ze smakiem
8 osób
Moderatorzy:
    Agata martachowaniec

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: przed publikacją
RSS RSS
Zarejestruj się

16/12/10 od AC

Zima

Smaki zimy

Zima nie jest moją ulubioną porą roku, może za wyjątkiem dni spędzonych na pełnych słońca stokach narciarskich. Jednak nie da się jej ominąć, dlatego trzeba jakoś z nią żyć, niezależnie czy mieszka się w dużym mieście czy niewielkiej miejscowości.  I warto znaleźć możliwie dużo zalet i ładnych chwil. Ja ostatnio odkryłam przepis na bardzo prosty deser, który zapachami i smakami kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, a dodatkowo pozwala bezkarnie raczyć się syropem na bazie wermutu i wina. Domyślam się, iż wielbiciele i znawcy win oburzą się, że te trunki nie temu służą. Cóż, dla każdego coś miłego.
Przepis na deser: 1,5-2 szklanki czerwonego wina + 1,5 szklanki czerwonego wermutu + łyżka konfitury z dzikiej róży + 2 goździki + kawałek laski cynamonu + skórka z cytryny + 2 łyżki ciemnego cukru, wszystko to zagotować; następnie wcześniej obrane i posmarowane sokiem z cytryny gruszki dodać do wrzącego syropu, gotować 15 minut; wyłączyć kuchenkę i pozostawić na minimum 6 godzin; efekt – piękne, smaczne, czerwone gruszki i równie pyszny syrop; można dodać jeszcze lody lub bitą śmietanę
I wtedy nie ważne, że za oknem jest tak jak na zdjęciu obok.
Tagi: kuchnia
Ostatnio komentowane na stronie:
15/04/2014 mzag

Zarzucka

czyli Świętokrzyskie smakuje
2 komentarze, ostatni z 15/04/2014 od Ola
14/04/2014 hannahbluee

Pyry z gzikiem

4 komentarze, ostatni z 15/04/2014 od ruda