5 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
Między innymi o korzeniach ziemniaka
Krótka historia ziemniaka i jego główny rywal na rynku kuchni ekwadorskiej.
Uwielbiamy przez nas, królujący na polskich stołach nieodłączny towarzysz kotletów schabowych - ziemniak, przywędrował do Europy z Ameryki Południowej – sprowadzili go tutaj Hiszpanie z Państwa Inków (obecnie regiony Peru, Ekwadoru, częściowo Boliwii, Chile, Kolumbii i Argentyny) w XVI wieku. Zaraz później jego uprawa rozeszła się po całym świecie.
Sadzonka ziemniaka. (Scott Bauer, http://pl.wikipedia.org/wik...)
Sadzonka ziemniaka. Źródło: wikipedia.org
Mając na uwadze powyższą notkę historyczną, i mając na uwadze to jak my Polacy ziemniaki uwielbiamy (skoro nawet pomniki im stawiamy), wydawać by się mogło, że w Ameryce Południowej ziemniak cieszy się równie miłościwymi względami.
Być może tak jest, bynajmniej nie w Ekwadorze – tutaj króluje ryż!
Jadąc przez kraj, wśród zieleni lasów wysypujących się na drogi, można gdzieniegdzie dostrzec podmokłe pola ryżowe. Ryż, który później z kolei będzie wysypywać się z naszych talerzy, bo tak ogromną jego porcję dostaniemy na kolację.
Ale i ziemniaki się je, a i owszem, choć niekoniecznie w takiej postaci, nie w takich ilościach jak u nas.