Krajobraz wina
6 osób
Moderatorzy:
    pioter

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

02/11/16 od pioter

Pochwała Spätburgundera

Degustacja Master Class Spätburgunder z Anne Krebiehl

Niewiele miałem do tej pory okazji, żeby spróbować niemieckiego Pinot Noir - Spätburgundera. Tym bardziej z ochotą przystąpiłem do degustacji 11 win z tego szczepu podczas prezentacji zorganizowanej przez Niemiecki Instytut Wina. Słabo u nas znany Spätburgunder okazał się winem bardzo ciekawym i nader poważnym. Nie jest to, rzecz jasna, Pinot Noir z Burgundii, ale nie jest też jak pinoty z Węgier czy Austrii. Ma swój charakterystyczny styl. Degustowaliśmy wina z różnych regionów Niemiec, od Badenii poprzez Palatynat, Frankonię, Nadrenię, Rheingau aż po samo Ahr, we wszystkich właściwie wyczuwany był wspólny mianownik. Nie było tu fajerwerków, żadnych łatwych popisów w nosie i na języku, mimo to wina jedno za drugim coraz bardziej wciągały swoją wyraźną, ale zarazem łagodną kwasowością i bukietami przywołującymi raczej zadbane wiejskie podwórka niż wyszukane wnętrza wypełnione elegancką perfumą. I choć prowadząca spotkanie, pani Anne Krebiehl, ubolewała nad tym, że spätburgundery na świecie nie towarzyszą potrawom, to mnie kojarzyły się właśnie z kuchnią, zwłaszcza jednak tą niemiecką, a że nie jest ona wcale tak odległa od naszej, to pewnie i w Polsce wina te mogłyby znaleźć swoje miejsce. 
 
Popularność, jaką zdobyły spätburgundery w ostatnich dekadach, to temat sam w sobie fascynujący. Wiele miejsca poświęciła mu zresztą w swojej prezentacji Anne Krebiehl. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wina te były synonimem złej jakości, mówiono, że najlepsze niemieckie pinoty mogą dorównać co najwyżej tym najgorszym z Burgundii. Od tamtego czasu jednak wiele się zmieniło, o czym mogliśmy przekonać się podczas degustacji. Wieloletnia praca winiarzy i instytutów enologicznych, dążenie do poprawy jakości, zmiany w sposobach uprawy i produkcji wina zrobiły swoje. Z roku na rok spätburgundery powiększały swój udział w rynku niemieckim, zdobywały coraz więcej nagród i zyskiwały sympatię konsumentów. Stały się obok rieslingów najważniejszymi winami niemieckimi. Hasło obecnie promujące je na świecie wyraża tę sytuację krótko: "Riesling, Pinot Noir & Co".