Jedzmy zdrowo!
3 osoby
Moderatorzy:
    ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

30/06/14 od ruda
W temacie: Dietetyka

Moda na kaszę jaglaną

Obserwuję od pewnego czasu swoistą modę na kaszę jaglaną. Na blogach poświęconych zdrowemu odżywianiu oraz blogach wegetariańskich i wegańskich produkt ten pojawia się nader często. I o ile mody żywieniowe nie zawsze są dla nas dobre, to akurat po kaszę jaglaną po prostu warto sięgać.

Jaglankę wytwarza się z nasion prosa i zazwyczaj stawia się na drugim miejscu pod względem zdrowotności po kaszy gryczanej. Tak naprawdę jednak obie są dla nas bardzo korzystne. Kasza jaglana zawiera mniej skrobi, za to dostarcza więcej białka. Oprócz tego ma najwyższą zawartość witamin z grupy B: B1, B2, B6 a także żelaza oraz miedzi. Co ważne, nie uczula oraz jest lekkostrawna.

Przygotowanie kaszy jaglanej jest bardzo proste. Aby pozbyć się jej gorzkiego smaku przed gotowaniem możemy sparzyć ją wrzątkiem lub też uprażyć na gorącej patelni uważając, by się nie przypaliła. Tak przygotowaną kaszę wrzucamy do garnka i zalewamy ok. dwa razy większą ilością wody. Gotujemy ok. 10-15 minut aż zawartość w garnku zacznie wrzeć. Później zdejmujemy ją z palnika i czekamy aż wchłonie wodę.

Kasze, w tym również jaglana, mogą służyć zarówno do przygotowania dań obiadowych, jak i deserów. Ja jaglankę wykorzystuję głównie w tym drugim celu, np. do zrobienia budyniu lub domowych "rafaello" . Fani słodyczy będą zachwyceni, za to ja mam czyste sumienie, że podaję coś co jest zdrowe, pożywne i mało kaloryczne.

Generalnie warto ulec nie tylko jaglanej modzie, ale modzie na kasze w ogóle. Nie tylko są smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy i mięśniowy, obniżają poziom potasu. Są idealne dla osób, które się odchudzają, ponieważ po ich zjedzeniu dłużej utrzymuje się uczucie sytości, a wszystko dzięki zawartości skrobi. Co więcej mają nie wiele kalorii, ok. 330 w 100g, stąd jeśli chcemy zawalczyć o spadek kilogramów, to powinniśmy do naszego menu wprowadzić kasze, zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich.

Kasza jaglana ma intensywną, piękną, żółto-pomarańczową barwę. Kasza jaglana ma intensywną, piękną, żółto-pomarańczową barwę. (ruda)

Ostatnio komentowane na stronie:
28/07/2014 ruda

Nasiona chia

zdrowotny hit
1 komentarz z 01/08/2014 od ruda
18/07/2014 ruda

Czy warto jeść bakalie?

3 komentarze, ostatni z 21/07/2014 od Ola
15/07/2014 ruda

Wege czy vegan?

1 komentarz z 15/07/2014 od Ola