Jedzmy zdrowo!
3 osoby
Moderatorzy:
    ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

16/06/14 od ruda
W temacie: Dietetyka

Makaron razowy vs. zwykły

W czasach gdy praktycznie każdy albo jest na diecie, albo na jakiejś był, albo właśnie chce schudnąć, albo właśnie chce przytyć, bardzo istotne stają się kwestie tego, co jeść aby było zdrowo i najlepiej niezbyt kalorycznie.
W szczególności w trakcie diet odchudzających priorytetem staje się wyeliminowanie tych produktów, które mają dużo kalorii i są przez opinię publiczną obarczane winą za tycie. Przede wszystkim z jadłospisu wypadają ziemniaki, makaron oraz słodycze i pieczywo. I zasadniczo można by się z tym zgodzić, jednak jest pewne ale. Otóż, sam ziemniak czy makaron oraz pieczywo nie wpływają bezpośrednio na tycie, lecz dodatki jakie wraz z nimi spożywamy. Oczywiście w przypadku makaronu i pieczywa bardzo istotne staje się pytanie, z jakie mąki zostały wykonane. Bo jak wiadomo zdrowsza dla nas jest mąka z pełnego przemiału.


Dlatego też w naszej kuchni na stałe powinien zagościć makaron razowy z mąki pszennej lub żytniej czy też orkiszowej. Przede wszystkim kluski te mają większą zawartość błonnika, trawi się je wolniej, dzięki czemu przez dłuższy czas utrzymuje się w organizmie stan sytości, a także są cennym źródłem węglowodanów. Co istotne, makaron razowy ma też niższy indeks glikemiczny, czyli sprawia, że poziom cukru w naszym organizmie podnosi się wolniej.


Wprowadzenie do menu tego typu makaronu nie będzie się wiązało ze znacznym wzrostem kosztów, ponieważ jego cena zbliżona jest do cen tego zwykłego, białego. Oczywiście kupując makaron z nalepką BIO lub ECO zapłacimy o kilka a czasami kilkanaście złotych więcej, ale jeśli wystarczy nam po prostu zwykły makaron razowy to nie wydamy fortuny (ok. 3-4zł za normalne opakowanie).


Razowy makaron gotuje się zazwyczaj odrobinę dłużej niż zwykły i moim zdaniem najlepiej smakuje al dente z dodatkiem lekkich sosów, np. ze świeżych pomidorów i bazylii czy świeżego szpinaku, czosnku i jogurtu naturalnego; idealnie też sprawdzi się we wszelkiej maści sałatach. Jego smak tylko odrobinę różni się od smaku tego zwykłego i na pewno nie zdominuje naszych potraw.

(ruda)

Ostatnio komentowane na stronie:
28/07/2014 ruda

Nasiona chia

zdrowotny hit
1 komentarz z 01/08/2014 od ruda
18/07/2014 ruda

Czy warto jeść bakalie?

3 komentarze, ostatni z 21/07/2014 od Ola
15/07/2014 ruda

Wege czy vegan?

1 komentarz z 15/07/2014 od Ola