Historia Cywilizacji
12 osób
Moderatorzy:
    pioter MarcinSz.
Autorzy strony:
    MarcinSz. Atavus Ola pioter WiktorOnoff Agata pinot

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Biohistoria

Jak zmiany w ekosystemach wpływały na dzieje cywilizacji

Romantyczny powab gruźlicy
Irlandzki poeta Tom Moore odwiedził kiedyś słynnego angielskiego romantyka Lorda Byrona. W pewnym momencie wizyty Byron spojrzał w lustro. – Wyglądam blado – powiedział z satysfakcją. – Powinienem chcieć umrzeć na gruźlicę! - A to niby dlaczego? – spytał Moore. - Bo wtedy wszystkie damy mówiłyby: „Patrz na tego biednego Byrona, jak on interesująco wygląda, umierając... czytaj dalej
Oceny +3/-0,
W temacie: Biohistoria
komentarze 1, ostatni od roxa:
Nad szczepionką na grużlicę pracował dopiero wpółpracownik Pasteura - Robert Koch, niemiecki bakteriolog, odkrył w 1890 r. prątki gruzlicy (nazwane później prątkami Kocha). Tuberkulina - ... ...
Dżuma pomogła zbudować apartheid w RPA
Kapsztad, znajdujący się w XIX wieku we władaniu Wielkiej Brytanii, był stolicą szybko rozwijającej się południowoafrykańskiej Kolonii Przylądkowej. Kolonia stopniowo zwiększała niezależność od Londynu, w 1854 r. zyskując lokalny parlament, a niecałe dwie dekady później odpowiedzialny przed parlamentem rząd. W tym czasie do Kapsztadu  napływało coraz więcej czarnych Afrykanów, którzy... czytaj dalej
W temacie: Biohistoria
Napoleona pokonały zwykłe wszy?
Twierdzi się powszechnie, że półmilionową armię napoleońską  zniszczył w Rosji generał Mróz, to znaczy -  wyginęła ona wskutek dramatycznych warunków pogodowych. Coraz więcej historyków twierdzi jednak ostatnio, że zasadnicza przyczyna była odmienna. Według nich Wielką Armię wykończyła Pediculus humanus, czyli zwyczajna wesz ludzka. Kilka lat temu ekipa badaczy z Uniwersytetu  Mediterranee... czytaj dalej
Oceny +1/-0,
W temacie: Biohistoria
komentarze 2, ostatni od MarcinSz.:
Przed, niedługo po rozpoczęciu wojny ...
Chińczyków jest tak dużo, bo od wieków jedli ryż?
Ryż jest rośliną uprawianą na podmokłych terenach. Został udomowiony prawdopodobnie gdzieś w południowo-wschodniej Azji, na ziemiach dzisiejszego Wietnamu, Laosu, Kambodży albo Birmy. Większość naukowców twierdzi obecnie, że roślina, z której powstał udomowiony ryż (oryza sativa), nie występuje już w przyrodzie. Rozmaite gatunki jadalnego ryżu, które znamy obecnie, to efekt wielowiekowej... czytaj dalej
W temacie: Biohistoria
Chłopu proso, panu prosię
Czym żywili się nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu? Paleobotanicy wykazali, że na ziemiach dzisiejszej Polski początkowo dominowały uprawy prosa. To zboże cieszące się dużą popularnością w prymitywnych kulturach rolnych, które przynosi dobre plony i da się uprawiać na kiepskich glebach i przy niesprzyjającej pogodzie. Proso nie nadaje się jednak do... czytaj dalej
W temacie: Biohistoria
komentarze 8, ostatni od MarcinSz.:
No niekoniecznie. Przeciez najpierw były tzw. grody refugialne, gdzie cała ludność chroniła sie w razie napadu. Natomiast to różnicowanie diety to był raczej proces rozciągnięty ... ...
Cytryny i limetki pomogły Brytyjczykom w podboju świata
W 1740 roku Wielka Brytania znajdowała się w stanie wojny z Hiszpanią. Składająca się z dziewięciu statków flota komodora George'a Ansona wyruszyła na Pacyfik, by zaatakować tam hiszpańskie posiadłości. Wyprawa zakończyła się w 1744 r. po opłynięciu całej kuli ziemskiej – z 1854 członków załóg do portu wróciło zaledwie 188... czytaj dalej
W temacie: Biohistoria
komentarze 11, ostatni od MarcinSz.:
Mi sie ten eksperyment nie wydaje podejrzany. Facet nie dysponował naszą wiedzą. Wiedział, że jakieś tam rzeczy podobno pomagają i postanowił je przetestować ...
Imperium Dżyngis-chana - efekt pogodowej anomalii
Większość z nas dowiedziała się zapewne w szkole, że Mongołowie podbili w XIII wieku pół świata, gdyż na ich stepie zapanowała katastrofalna susza. Musieli wyruszyć w drogę, by się wyżywić, i tak zaczęły się ich niemające precedensu w historii podboje. Zespół badaczy z Uniwersytetu Columbia stwierdził jednak ostatnio, że było... czytaj dalej
W temacie: Biohistoria
luźne przemyślenia z mydłem w tle
Dzieje brudu i czystości
Będąc ostatnio w drogerii i spoglądając na półki, na których upakowano "milion sześćset sto dziewięćset" różnych żeli, mydeł, płynów i innych lepkich maziajstw, które mają zapewnić naszemu ciału "czystość, świeżość i wszelką higieniczność', zaczęłam zastanawiać się, jak kiedyś ludzie radzili sobie z jedną marką szarego mydła. Zresztą - pójdźmy krok dalej... czytaj dalej
Oceny +2/-0,
W temacie: Biohistoria
komentarze 4, ostatni od pioter:
[Ola]: Kościół i promowana przez niego wizja świata też jakoś niespecjalnie ułatwiała sprawę, gdyż brud był kojarzony z ascezą i umartwianiem się Taka ciekawostka: Hildegarda ... ...
Atavus 09/10/2013
szumiący motor cywilizacji
Piwo
Piwo to jeden z najstarszych produktów zbożowych, niektórzy archeolodzy uważają, że starszy nawet od chleba! Pierwotnie piwo stanowiło gęstą zupę ze sfermentowanych ziaren zbóż. Najprawdopodobniej proces fermentacji opierał się na amalyzie ślinowej, podobnie jak ma to miejsce obecnie jeszcze w Ameryce Południowej przy produkcji chichy lub masaty. Kobiety siedziały nad... czytaj dalej
Oceny +3/-0
W temacie: Biohistoria
czyli koniec amputacji
Penicylina
    Penicylina jako lekarstwo trafiła do produkcji w 1939 r., kładąc kres ponad dwóm wiekom barbarzyńśtwa medycznego. Rozwój nowoczesnej medycyny wyparł w XVIII w. wiele dotychczasowych metod leczenia, których nie można było wytłumaczyć naukowo. W przypadku antybiotyków musiało jednak upłynąć prawie dwieście lat, zanim nauka zdołała skutecznie zastąpić medycynę ludową. Chleb... czytaj dalej
Oceny +3/-0
W temacie: Biohistoria
Ostatnio komentowane na stronie:
18/06/2014 Agata

Wielki smog londyński

1 komentarz z 21/11/2016 od pinot
09/02/2014 pioter

Wielkość Łodzi

3 komentarze, ostatni z 05/02/2016 od roxa
Przeglądaj: