FOTOKOMÓRKA

Moderatorzy:
    pinot AgnesO

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: autorzy i obserwujący
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

19/12/13 od AgnesO
W temacie: ZJAWISKA

Od kuchennego blogera do fotografa kulinarnego

Blogi na temat jedzenia to najbardziej popularne dziś strony. Znowu - jednym z najważniejszych, jeśli nie najważniejszym elementem, który wypływa na ich popularność, są zazwyczaj fotografie. Z początku zwykłe hobby, jakim jest fotografowanie jedzenia, z czasem może przemienić się w poważny biznes.

Mnóstwo inspiracji i ciekawostek dotyczących fotografii i fotografów kulinarnych znajdziecie na blogu Great Food Photos. Jego autorzy umieszczają tam najbardziej smakowite zdjęcia jedzenia wyłapane w internecie. Dopracowane w każdym calu, stylowe, idealne. Robione nie tylko przez profesjonalistów. Można też od czasu do czasu przeczytać wywiady z niektórymi z twórców.

blog Seven Spoons blog Seven Spoons (Agnieszka Ostrowska/Seven Spoons)

Blogerka Tara O'Brady, zaczęła przygodę ze swoim blogiem w 2005 roku. Początkowo służył jej do gromadzenia przepisów, a dziś wydaje książkę kucharską i pracuje z wieloma magazynami. Na jej blogu Seven Spoons, znajdziemy przepisy i piękne zdjęcia - ukazujące jedzenie w bardzo prosty sposób, ale wciąż niesamowicie apetyczny.

Natomiast profesjonalna fotografka kulinarna - Megan Young, założyła swoją własną stockową stronę - Veggie Stock. Jej estetyczne, kolorowe i pełne oryginalnych pomysłów zdjęcia, można wykupić za pomocą licencji.

blog Learn Food Photography blog Learn Food Photography (Agnieszka Ostrowska/Learn Food Photography)

Fotografia kulinarna coraz bardziej rozprzestrzenia się też w Polsce, o czym świadczyć może popularność dwóch najbardziej znanych blogów kulinarnych: Kwestia Smaku i White Plate. Świetne, czasami banalnie proste przepisy, połączone z genialnymi fotografiami.

Fajne jest to, że na niektórych blogach można znaleźć wiele wartościowych informacji i wskazówek dotyczących fotografowania. Autor bloga Learn Food Photography uczy jak zrobić dobre zdjęcie, niekoniecznie będąc profesjonalistą. On sam zresztą nim nie jest.

To właśnie ci blogerzy, kreują dzisiejsze trendy w fotografii kulinarnej. Zdjęcia do książek kucharskich nie muszą być sztuczne, a do ich zrobienia wykorzystuje się PRAWDZIWE jedzenie, zrobione tu i teraz, żeby wyglądało najlepiej. Oczywiście wciąż upiększa się je za pomocą Photoshopa, ale w tym akurat nie widzę żadnej zbrodni, o ile się go nie nadużywa.